Announcement

Collapse
No announcement yet.

No working sound in Debian Lenny - need help.

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • khelben1979
    started a topic No working sound in Debian Lenny - need help.

    No working sound in Debian Lenny - need help.

    Yesterday and today I have been sitting with Debian Lenny and right now I still have no working sound in this Debian Lenny system. The sound has been detected and can be used by different applications, but I get no sound out in the speakers.

    At the present I have tried everything I can think of, but still.. No sound. (I've tried AlsaConf and AlsaMixer....)
    Any suggestions? Should I post the output from the dmesg tool?

  • Kano
    replied
    Just install a newer kernel, that has usually a newer alsa. Just compare:

    cat /proc/asound/version

    Leave a comment:


  • khelben1979
    replied
    I'm using Etch myself. Waiting until Lenny is finished before I'm going for the upgrade.

    Lenny was installed on my brothers laptop. He's got a much more modern laptop then I have, so Etch wasn't a good choice for him.

    Leave a comment:


  • JivanAmara
    replied
    Are you running etch or lenny?

    Leave a comment:


  • khelben1979
    replied
    I solved the problem.

    Each time the updater program changes the kernel to a new one (small update) the ALSA sound system becomes unusable. And to solve the problem I just compiled up the source of the ALSA sound system and everything worked again.

    I need to do this everytime a new kernel gets into the system. This doesn't feel very high tech to me to be forced to do this on an Debian system today 2008, but I haven't found any other solution to this problem.

    Leave a comment:


  • curaga
    replied
    Alsamixer is a tough beast; sometimes you won't get sound for the weirdest of reasons (having, say, line unmuted, or some weirdly named input/output muted). If you play with it long enough, you're bound to find a working conf.

    Leave a comment:


  • JivanAmara
    replied
    Could be a permissions issue.

    Originally posted by khelben1979 View Post
    Yesterday and today I have been sitting with Debian Lenny and right now I still have no working sound in this Debian Lenny system. The sound has been detected and can be used by different applications, but I get no sound out in the speakers.

    At the present I have tried everything I can think of, but still.. No sound. (I've tried AlsaConf and AlsaMixer....)
    Any suggestions? Should I post the output from the dmesg tool?
    Does your sound work if you run a sound app as root?
    If so, add yourself to the 'audio' group and you should be set.

    Leave a comment:

Working...
X