Announcement

Collapse
No announcement yet.

Dual Monitor problem on HD3450/RS780/RS690

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Dual Monitor problem on HD3450/RS780/RS690

    Since radeonhd 1.2.4 (including the upgrade 1.2.4-1) came to jaunty Alpha 4 the outputs of my HD3450 became locked together with any xrandr command. See example below. I have two motherboards one with RS690 and the other with RS780. I switched between radeon and radeonhd. Both motherboards and drivers produce similar results.

    Currently my xorg.cong is stipped with only a virtual subsection being added to allow the monitor to be moved out of the default 1360x1360 area.

    What direction should I concentrate my research effort to solve this problem? a) expanded xorg.conf, b) use extended R6xx code, c) x.org git driver.

    Suggestions?
    [email protected]:~$ xrandr
    Screen 0: minimum 320 x 200, current 1152 x 864, maximum 2704 x 1050
    VGA_1 connected 1152x864+0+0 0mm x 0mm
    1152x864 60.0*+
    1360x768 59.8
    1024x768 60.0
    800x600 60.3
    640x480 59.9
    DVI-D_1 disconnected
    DVI-I_2/digital disconnected
    DVI-I_2/analog connected 1152x864+0+0 0mm x 0mm
    1152x864 60.0*+
    1360x768 59.8
    1024x768 60.0
    800x600 60.3
    640x480 59.9
    [email protected]:~$ xrandr --output DVI-I_2/analog --mode 1024x768
    [email protected]:~$ xrandr
    Screen 0: minimum 320 x 200, current 1152 x 864, maximum 2704 x 1050
    VGA_1 connected 1024x768+0+0 0mm x 0mm
    1152x864 60.0 +
    1360x768 59.8
    1024x768 60.0*
    800x600 60.3
    640x480 59.9
    DVI-D_1 disconnected
    DVI-I_2/digital disconnected
    DVI-I_2/analog connected 1024x768+0+0 0mm x 0mm
    1152x864 60.0 +
    1360x768 59.8
    1024x768 60.0*
    800x600 60.3
    640x480 59.9

  • #2
    I have heard a few people mention similar problems recently.

    Since radeon and radeonhd have fairly different modesetting code if both of them suddenly broke then it sounds more like xserver than driver.

    Comment


    • #3
      Why x-server related?

      The major change between working and not working may be related to OPTION "HPD" "off" which is now depeciated.

      X-server went from rc1 to rc2
      kernel from 2.6.28-4 to 2.6.28-8
      radeonhd from 1.2.4 to 1.2.4-1

      The last time both monitors worked:
      2.6.28-4-generic #11-Ubuntu SMP Fri Jan 16 21:50:52 UTC 2009 x86_64
      xorg-server 2:1.5.99.901-0ubuntu1 ([email protected])
      (II) RADEONHD: version 1.2.4, built from dist of git branch master, commit 4e897263

      (--) RADEONHD(0): Detected an RV620 on an unidentified card
      (II) RADEONHD(0): Mapped IO @ 0xfdde0000 to 0x7f17389e1000 (size 0x00010000)
      (II) RADEONHD(0): PCIE Card Detected
      (II) RADEONHD(0): Getting BIOS copy from legacy VBIOS location
      (II) RADEONHD(0): ATOM BIOS Rom:
      SubsystemVendorID: 0x1787 SubsystemID: 0x2252
      IOBaseAddress: 0xee00
      Filename: Test.bin
      BIOS Bootup Message: RV620 GDDR2_64BIT 81129OAH.SEK

      Section "Device"
      Identifier "HD3450"
      Driver "radeonhd"
      BusID "PCI:2:0:0"
      Option "HPD" "off"
      EndSection

      Comment


      • #4
        Fixed - almost

        I did a fresh install of jaunty alpha 5 and went thru the python problems
        x-server 1.5.99.902-7
        libxrandr 1.2.99.4-2

        The radeon driver (6.11.0-2) now ignores my second monitor.

        The radeonhd driver (1.2.4-2) not only fixes the problem, the sharpness of my LCD monitor has improved significantly.

        The screens are now swapped (i.e. right-of produces left-of). In the past this was fixed by OPTION "HPD" "off"

        Comment


        • #5
          Please file bugs (https://bugs.freedesktop.org) and attach your xorg logs and configs.

          Comment


          • #6
            Fixed - again

            See Bug report 20407 for more details.

            x-server 1.6.0
            libxrandr 1.2.99.4-2
            radeonhd 1.2.4-2

            The radeon driver (6.11.0-5) still ignores my second monitor.

            Using radeonhd driver and OPTION "HPD" "off", DVI-D_1 now appears.

            [email protected]:~$ xrandr
            Screen 0: minimum 320 x 200, current 1280 x 1024, maximum 2704 x 1050
            VGA_1 connected 1280x1024+0+0 260mm x 195mm
            1280x1024 60.0*+
            1152x864 75.0
            1024x768 75.1 70.1 60.0 43.5
            832x624 74.6
            800x600 72.2 75.0 60.3 56.2
            640x480 75.0 72.8 66.7 60.0
            720x400 87.8 70.1
            DVI-D_1 connected 1280x1024+0+0 260mm x 195mm
            1280x1024 60.0*+
            1152x864 75.0
            1024x768 75.1 70.1 60.0 43.5
            832x624 74.6
            800x600 72.2 75.0 60.3 56.2
            640x480 75.0 72.8 66.7 60.0
            720x400 87.8 70.1
            DVI-I_2/digital disconnected
            DVI-I_2/analog connected 1152x864+0+0 0mm x 0mm
            1360x768 59.8
            1152x864 60.0*
            1024x768 60.0
            800x600 60.3
            640x480 59.9

            Comment


            • #7
              Fixed - Best results with

              x-server 2:1.6.0-0ubuntu1
              libxrandr 2:1.2.99.4-2
              radeonhd 1.2.4+git2009031

              I get the best results with

              Section "Device"
              Identifier "HD3450"
              Driver "radeonhd"
              Option "monitor-VGA_1" "Daytek LCD TV"
              Option "monitor-DVI-I_2/analog" "Daytek 17 inch CRT"
              Option "RROutputOrder" "Daytek LCD TV"
              Option "DRI"
              EndSection

              The Option "HPD" "off" is no longer required.

              My server layout section seems to be ignored.

              Comment

              Working...
              X