Results 1 to 4 of 4

Thread: hd is detected as raid although isn't

  1. #1
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    17

    Default hd is detected as raid although isn't

    hi guys,

    I've an asrock dual sata II mainboard, with 2 sata and 1 sataII port, and fedora 12 installed on one of the sata hds.
    my problem is that one of the sata hds is always detected as "jmicron_raid_member", although I do NOT have any raid configured. (windows works...).
    Even if I change the sata ports the same hd is always detected as "jimicron raid". However I can mount the first partition of this hd, but not the 2nd.

    Code:
    # fdisk -l
       Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
    /dev/sdb1   *           1        6528    52428800    7  HPFS/NTFS
    /dev/sdb2            6528       38914   260139008    7  HPFS/NTFS
    
    Disk /dev/dm-0: 100.0 GB, 100025761792 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 12160 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    Disk identifier: 0xd05b4856
    
         Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
    /dev/dm-0p1   *           1        6528    52428800    7  HPFS/NTFS
    /dev/dm-0p2            6528       38914   260139008    7  HPFS/NTFS
    
    Disk /dev/dm-1: 53.7 GB, 53687091200 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 6527 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    Disk identifier: 0x6e697373
    
    This doesn't look like a partition table
    Probably you selected the wrong device.
    
         Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
    /dev/dm-1p1   ?      120528      234814   918008208   4f  QNX4.x 3rd part
    Partition 1 does not end on cylinder boundary.
    /dev/dm-1p2   ?      119381      153271   272218546+  73  Unknown
    Partition 2 does not end on cylinder boundary.
    /dev/dm-1p3   ?      113202      147075   272087568   2b  Unknown
    Partition 3 does not end on cylinder boundary.
    /dev/dm-1p4   ?      177064      177067       27487   61  SpeedStor
    Partition 4 does not end on cylinder boundary.
    It's /dev/sdb. If I try to mount /dev/sdb2 it says there is no /dev/sdb2.

    Code:
    # blkid
    /dev/mapper/jmicron_kbg4p1: LABEL="Windows 7" UUID="D6C8A022C8A002BB" TYPE="ntfs" 
    /dev/sdb: TYPE="jmicron_raid_member"
    Mounting UUID="D6C8A022C8A002BB" ( = /dev/sdb1) works.


    Can I get the 2nd partition mounted somehow?
    Thanks in advantage!

  2. #2
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    6,625

    Default

    Be sure that raid funktion is disabled in bios, then use

    dmraid -Er

    as root, that deletes the raid signature, if you really disabled raid in bios it will not return.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    17

    Default

    Thanks very much, that and a reboot did the trick.
    Spend hours googeling, but you gotta know what to google for.

  4. #4
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    6,625

    Default

    I don't need to google that because many Kanotix users had a similar problem. That also happens when a hd is taken out of a system with a raid controller. The signature is never erased, win does not care about it, but when you use a system with preinstalled dmraid then you have got those issues. dmraid can access motherboard raids even without the need of the correct bios/chipset version (just not boot in that case), ideal for rescue but in many more cases you just want to delete the signature.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •