Results 1 to 6 of 6

Thread: is acceleration for the XFCE XFWM compositor possible?

  1. #1
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    5

    Question is acceleration for the XFCE XFWM compositor possible?

    I can't seem to get good performance with the XFWM compositor turned on. If I use the open source drivers, the performance is great (but other things keep me from using it). From what I understand XFWM uses EXA which the open source drivers accelerate and the proprietary drivers are supposed to accelerate via textured2d and/or texturedxrender options. If I enable textured2d, it doesn't seem to help at all. If I enable textured2d and texturedxrender, X crashes on startup.

    My system specs:
    AMD Turion64 ML-37(2.00GHz) / 1GB DDR @ 400MHz / 60GB 7200rpm
    ATI Mobility Radeon X700 128MB
    Gentoo x86-64 w/ 2.6.25 gentoo r7
    ATI proprietary binary drivers 8.542
    XFCE/XFWM 4.4.2
    xorg server 1.4.2
    xorg x11 7.3
    mesa 7.2

    X error with texturedxrender on:
    Code:
    Backtrace:
    0: X(xf86SigHandler+0x6a) [0x4885fa]
    1: /lib/libc.so.6 [0x7f42754d3430]
    2: /usr/lib64/xorg/modules/drivers//fglrx_drv.so(atiddxDisplayShadowIsShadowPixmap+0x16) [0x7f4273ae5a86]
    3: /usr/lib64/xorg/modules//glesx.so [0x7f42711da723]
    4: /usr/lib64/xorg/modules//libxaa.so(XAAComposite+0x191) [0x7f4272a21771]
    5: /usr/lib64/xorg/modules//libxaa.so [0x7f4272a3cd41]
    6: X [0x5242cf]
    7: X [0x5121de]
    8: X(Dispatch+0x2e2) [0x44c8b2]
    9: X(main+0x45a) [0x43521a]
    10: /lib/libc.so.6(__libc_start_main+0xf4) [0x7f42754c0b74]
    11: X(FontFileCompleteXLFD+0x249) [0x434509]
    Any ideas/suggestions? Thanks!

  2. #2
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    206

    Default

    TexturedXRender is needed at least, to accalerate RENDER well, if its disabled fglrx falls back to software.
    However it does not seem to work (well), I really hope they'll improve it soon.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    206

    Default

    by the way, you could leave a comment at:
    http://ati.cchtml.com/show_bug.cgi?id=1338

    if it does not help, it for sure won't hurt

  4. #4
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    5

    Default

    Wow. Thanks for the fast reply! I would take any amount of it working over it causing a crash immediately. Is there any configuration that allows it to work? Different version of X or something?

    Also, I guess this mean RENDER is excluded when I've read about the proprietary drivers having "full" support for 2D/3D acceleration?

  5. #5
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    405

    Default

    Yeah, they don't count RENDER. Currently their RENDER acceleration is buggy and undocumented.

    I wish they would fix this. It's one of the reasons I don't use the proprietary driver if I can help it.

  6. #6
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    5

    Default

    Thanks guys. I left a comment on the bugzilla bug. Maybe you should too TechMage89 (and anyone else who reads this)

    I guess I'll cross my fingers for Catalyst 8.11

    In the mean time, I'm off to see if a "big desktop" with real Xinerama support and direct rendering is possible with the open source drivers. That plus RENDER acceleration is all I'm really after.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •