Announcement

Collapse
No announcement yet.

Brütal Legend Is Exciting To Linux Gamers

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #31
    Originally posted by mibo View Post
    Except for the "extras" menu (visual corruption) it works fine with the Catalyst 13.4 and my old HD5850 in 1920x1080 fullscreen.

    If it didn't came via Humble Bundle, I would never have been playing this cool game... (played just the first minutes, yet)

    also got a HD5850 but for me the screen always turns black, sound continues several seconds and then it hardlocks

    the first time Eddie talks/moves after the monster has awakened (pretty much at the beginning)

    resolution is also 1920x1080 fullscreen but with r600g driver - I might have to give the catalyst a try


    any ideas ?

    Comment


    • #32
      Originally posted by kernelOfTruth View Post
      also got a HD5850 but for me the screen always turns black, sound continues several seconds and then it hardlocks

      the first time Eddie talks/moves after the monster has awakened (pretty much at the beginning)

      resolution is also 1920x1080 fullscreen but with r600g driver - I might have to give the catalyst a try


      any ideas ?
      You might be hitting 62466, update DDI and MESA from git.

      Comment


      • #33
        Originally posted by GreatEmerald View Post
        I'm with Yahtzee on the name of this game. Why did they name it "Bruetal Legend" in the first place...
        It's a metal trope as others have stated. That and many awesome English language bands are actually hailing from western Europe, Scandinavian countries, Germany and even France all having quite prominent acts here in the US.

        Comment


        • #34
          Originally posted by brosis View Post
          You might be hitting 62466, update DDI and MESA from git.
          Or just disable hyperz, at least to confirm.

          Comment


          • #35
            Originally posted by entropy View Post
            As I said, I'm able to download BL on the Steam Linux client.

            Not sure if it actually works yet, though.
            It is downloading about 8 Gb which is quite a lot *for me*.
            I can't tell you if the game actually runs and ships with an executable right now.
            Thanks.
            Just bought the bundle and ALL 4 games have the Install button available. Nice.

            Comment


            • #36
              Originally posted by brosis View Post
              You might be hitting 62466, update DDI and MESA from git.
              had DDX/DDI and mesa from may 6th and it hardlocked, not sure when that patch was supposed to get in, I remember having seen it earlier so it probably didn't help in my case

              Originally posted by smitty3268 View Post
              Or just disable hyperz, at least to confirm.
              yeah, disabling hyperz helped definitely ! no hardlocks anymore

              llvm also had to be disabled though - occasionally the screen still would turn black but it could be switched to VT, program terminated - so no hardlock


              in the end the following prefixed commands lets it run OK-ish so far:

              R600_DEBUG=sb,nohyperz R600_LLVM=0


              thanks !

              Comment


              • #37
                Did anyone get a gamepad to work? Runs fine on r600g (with slight glitches) but I can't really be expected to play this with a mouse and a keyboard, can I?

                Comment


                • #38
                  Originally posted by dee. View Post
                  Humble Bundle should start accepting bitcoins... I want to buy Linux games with bitcoin, that'd be great for my geek cred
                  A day after I posted this, Humble Bundle started accepting bitcoins...

                  Ahem... I'd like a million dollars (preferably in Bitcoin)!

                  Comment


                  • #39
                    Originally posted by kernelOfTruth View Post
                    also got a HD5850 but for me the screen always turns black, sound continues several seconds and then it hardlocks

                    the first time Eddie talks/moves after the monster has awakened (pretty much at the beginning)

                    resolution is also 1920x1080 fullscreen but with r600g driver - I might have to give the catalyst a try


                    any ideas ?

                    After playing this cool game a bit more, I have to say that I also have those black screen lock ups :-( using Cat 13.4 and HD5850.
                    I can play 5 to 20 minutes before something ends my fun.

                    I opened a report an AMDs forum: http://devgurus.amd.com/thread/166818
                    Could this be the same bug in two different drivers?

                    Anybody else here, playing Brutal Legends with AMD/Catalyst?

                    Comment


                    • #40
                      Originally posted by mibo View Post
                      After playing this cool game a bit more, I have to say that I also have those black screen lock ups :-( using Cat 13.4 and HD5850.
                      I can play 5 to 20 minutes before something ends my fun.

                      I opened a report an AMDs forum: http://devgurus.amd.com/thread/166818
                      Could this be the same bug in two different drivers?

                      Anybody else here, playing Brutal Legends with AMD/Catalyst?
                      If you think this is due to the driver, how about giving 13.6 beta Catalyst a try?

                      Comment


                      • #41
                        Looking at your bug report, the new beta driver fixed at least this bug:

                        [fglrx:firegl_apl_loadDatabase] *ERROR* APL: apl initialize fail.

                        Comment


                        • #42
                          Originally posted by mibo View Post
                          After playing this cool game a bit more, I have to say that I also have those black screen lock ups :-( using Cat 13.4 and HD5850.
                          I can play 5 to 20 minutes before something ends my fun.

                          I opened a report an AMDs forum: http://devgurus.amd.com/thread/166818
                          Could this be the same bug in two different drivers?

                          Anybody else here, playing Brutal Legends with AMD/Catalyst?
                          Played with no visible problem using a HD7850 with catalyst 13.4

                          Comment


                          • #43
                            Thanks for the suggestion.
                            I tried the 13.6 beta today, but Brutal Legends still crashed after 20+ minutes. I also had some artifacts (long black bars sticking out of one persons head).
                            The errors in /var/log/messages are gone. There are also no error messages in Xorg.0.log... So, I have no idea where to look for messages next.

                            I will just wait for the next Catalyst and hope for the best.

                            Comment


                            • #44
                              Originally posted by mibo View Post
                              Thanks for the suggestion.
                              I tried the 13.6 beta today, but Brutal Legends still crashed after 20+ minutes. I also had some artifacts (long black bars sticking out of one persons head).
                              The errors in /var/log/messages are gone. There are also no error messages in Xorg.0.log... So, I have no idea where to look for messages next.

                              I will just wait for the next Catalyst and hope for the best.
                              Upgrade to opensource driver and disable hyperz as suggested several posts above. I also run HD5850 on opensource driver, but I don't own the game; otherwise, I would fire a bug report to the bugtracker.

                              Originally posted by kernelOfTruth View Post
                              had DDX/DDI and mesa from may 6th and it hardlocked, not sure when that patch was supposed to get in, I remember having seen it earlier so it probably didn't help in my case

                              yeah, disabling hyperz helped definitely ! no hardlocks anymore
                              llvm also had to be disabled though - occasionally the screen still would turn black but it could be switched to VT, program terminated - so no hardlock

                              in the end the following prefixed commands lets it run OK-ish so far:
                              R600_DEBUG=sb,nohyperz R600_LLVM=0
                              thanks !
                              *that* bug was essentially HyperZ code not working properly and crashing GPU in very specific, repeatable cases. Pretty much every middle or heavy 3D application will crash.
                              If disabling hyperZ helped you, then you might really be hitting this bug.
                              Please get lastest MESA/DDX and retest without workarounds. If the bug surfaces, please fire the bug to MESA development list - this is the *only* way as first step in order to make proper driver. I don't have the game, so sadly I can't do anything here : /

                              Comment


                              • #45
                                Problem: KDE powerdevil

                                So, I think I found out what the problem is.
                                I played Brutal Legend to a point where it crashed reproducible (3 times). Then I deactivated the KDE power management service (powerdevil) and I could play on without crashing...

                                It seems, powerdevil switched off my monitor or does other stupid stuff to let Cat 13.6beta crash.
                                Whom should I report this problem to? AMD? KDE? DoubleFine?

                                Comment

                                Working...
                                X