Announcement

Collapse
No announcement yet.

It's Official: Valve Releasing Steam, Source Engine For Linux!

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Originally posted by GNU/Blind View Post
    Some of the Audigy 2 series didn't have hardware mixing or support at all for a long time. Creative changed the chipset they were using for the original live cards to cut cost. When I say lack of support I wasn't saying that there was no support for hardware mixing at all. There are a lot of chipsets that have great hardware mixing support in the kernel but there are a lot that do not. Last I read X-Fi support all together was a pile of cocks.
    Sorry but the x-fi alsa driver modules do hardware mixing pretty well. And, actually, they work almost flawlessy.

    For instance, nowadays it's pretty uncommon to find sound cards with hardware mixing...

    Comment


    • Originally posted by V!NCENT View Post
      Desktops and laptops: those things that you have to buy to make documents (over glorified typewriters) and they don't influence shit.
      Except for the fact nothing beats a nice physical keyboard. Hell even the trackpad is better than a touchscreen. I don't know but I think it takes a lot less effort using these than a touchscreen...

      Comment


      • Originally posted by Adriano ML View Post
        Sorry but the x-fi alsa driver modules do hardware mixing pretty well. And, actually, they work almost flawlessy.

        For instance, nowadays it's pretty uncommon to find sound cards with hardware mixing...
        Mind saying what you did (config, kernel)? I can't use my X-fi properly since the sound is crackling using the X-fi alsa driver... and with GenToo I get the newest.

        Comment


        • Originally posted by Dragonlord View Post
          Mind saying what you did (config, kernel)? I can't use my X-fi properly since the sound is crackling using the X-fi alsa driver... and with GenToo I get the newest.
          In opensuse, I didn't do anything. Plugged it in and "It just worked (tm)"

          Comment


          • Originally posted by Dragonlord View Post
            Mind saying what you did (config, kernel)? I can't use my X-fi properly since the sound is crackling using the X-fi alsa driver... and with GenToo I get the newest.
            well, that's somewhat unexpected. which X-fi did ya get? I have the X-Fi Platinum, from the first "generation". It's really all working without any intervention.

            I can only think of the "fake" x-fi (those which do not include the real x-fi chip, only the brand) to be troublesome.

            Comment


            • Originally posted by Adriano ML View Post
              well, that's somewhat unexpected. which X-fi did ya get? I have the X-Fi Platinum, from the first "generation". It's really all working without any intervention.

              I can only think of the "fake" x-fi (those which do not include the real x-fi chip, only the brand) to be troublesome.
              It's an "X-fi 1024 Players Choice". As far as I remember it's somewhere around the platinum too, below it though.

              Comment


              • Tried out a newer kernel version. Seems the crackling is gone there but no 5.1 support. KDE-4 shows 3 X-fi devices which seem to map to front, surround and side speakers. Some way to force ALSA to use a 5.1 scheme for X-fi?

                Comment


                • Originally posted by Dragonlord View Post
                  Tried out a newer kernel version. Seems the crackling is gone there but no 5.1 support. KDE-4 shows 3 X-fi devices which seem to map to front, surround and side speakers. Some way to force ALSA to use a 5.1 scheme for X-fi?
                  Might try running alsamixer, there may be some "check boxed" toggles that you have to enable/disable.

                  Comment


                  • Originally posted by GNU/Blind View Post
                    Might try running alsamixer, there may be some "check boxed" toggles that you have to enable/disable.
                    Nope, everything is alright there. I can test the different X-fi devices KDE4 shows me and the front and surround jacks on the back give sound but the side one jack stays silent. 5.1 definitely works properly if ALSA driver doesn't mess up since the Realtek (onboard) I used so far gives 5.1 without a problem showing only one device in KDE4. Looks like x-fi driver problem.

                    Comment


                    • Originally posted by Dragonlord View Post
                      Nope, everything is alright there. I can test the different X-fi devices KDE4 shows me and the front and surround jacks on the back give sound but the side one jack stays silent. 5.1 definitely works properly if ALSA driver doesn't mess up since the Realtek (onboard) I used so far gives 5.1 without a problem showing only one device in KDE4. Looks like x-fi driver problem.
                      When you play a mp3 file does the front left and right work with the sub? If so, this is normal, try firring up a dvd with 5.1 sound. also check to see if whatever you are using for a dvd player has sound preferences that allows you to set 5.1 as an option.

                      Comment


                      • Originally posted by Dragonlord View Post
                        Nope, everything is alright there. I can test the different X-fi devices KDE4 shows me and the front and surround jacks on the back give sound but the side one jack stays silent. 5.1 definitely works properly if ALSA driver doesn't mess up since the Realtek (onboard) I used so far gives 5.1 without a problem showing only one device in KDE4. Looks like x-fi driver problem.
                        http://frashtips.blogspot.com/2010/0...ster-x-fi.html might help you on your way. Oh man all this to configure sound, wish sound was easy in Linux.

                        Comment


                        • Originally posted by crispy View Post
                          Except for the fact nothing beats a nice physical keyboard. Hell even the trackpad is better than a touchscreen. I don't know but I think it takes a lot less effort using these than a touchscreen...
                          Yes that's why 90% of all computer users buy a computer. But computers have less influence of modern tech than they had back in the 90's. Hell even news papers are dropping flash for that iPad, so what's influencing what these day? Even h.264 is being popular over Theora/ogg because on portable computers they run smoothly due to HW accel.

                          But we are getting a little too much offtopic now

                          Comment


                          • Originally posted by GNU/Blind View Post
                            http://frashtips.blogspot.com/2010/0...ster-x-fi.html might help you on your way. Oh man all this to configure sound, wish sound was easy in Linux.
                            I'll have a look at this. The problem is though not linux sound system. With the onboard Realtek chip this all works properly (5.1 I mean). It's the X-fi part which is the problem which is again not directly the fault of the ALSA devs but Creative thinking they are so fucking 1337 that they don't have to disclose specs to the linux devers.

                            Comment


                            • Originally posted by Dragonlord View Post
                              I'll have a look at this. The problem is though not linux sound system. With the onboard Realtek chip this all works properly (5.1 I mean). It's the X-fi part which is the problem which is again not directly the fault of the ALSA devs but Creative thinking they are so fucking 1337 that they don't have to disclose specs to the linux devers.
                              Creative is sold out to M$, don't buy their products.

                              Comment


                              • Originally posted by Yfrwlf View Post
                                Creative is sold out to M$, don't buy their products.
                                It's a pity though. Good old SB16 had great support under Linux as well as later products (emu10k I think is the name). I don't know why they had to go down that route.

                                Comment

                                Working...
                                X