Announcement

Collapse
No announcement yet.

Updated and Optimized Ubuntu Free Graphics Drivers

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Originally posted by adamf321 View Post
    Thanks for the reply. I'm new to Ubuntu - can you tell me where to look for my PPA config?
    I think you can also use the software update application, try searching on Google, posting from Android now.

    Comment


    • Originally posted by oibaf View Post
      I think you can also use the software update application, try searching on Google, posting from Android now.
      In the Update Manager I see "Other updates (LP-PPA-oibaf-graphics-drivers)". However, the Install updates button is disabled when I select it (it lets me install other updates, but this just stays in the list).

      I can't see anything obvious in the Settings. What exactly do I need to change?

      Comment


      • Originally posted by oibaf View Post
        I think you can also use the software update application, try searching on Google, posting from Android now.
        In the Update Manager I see "Other updates (LP-PPA-oibaf-graphics-drivers)" in the list. However, the Install Updates button is disabled when I check this item in the list (it lets me install other updates, but this one just stays in the list).

        I can't see anything obvious in the Settings. What exactly do I need to change?

        Comment


        • Originally posted by oibaf View Post
          I think you can also use the software update application, try searching on Google, posting from Android now.
          In the Update Manager I see "Other updates (LP-PPA-oibaf-graphics-drivers)". However, the Install updates button is disabled when I select it (it lets me install other updates, but this just stays in the list).

          I can't see anything obvious in the Settings. What exactly do I need to change?

          Comment


          • I've finally fixed my resolution issue :-)
            Here's the solution: http://anhe51.wordpress.com/2012/01/...n-ubuntu-11-10

            Comment


            • Hello,
              I'm trying to get vdpau working but it looks like I'm doing something wrong.
              This my uname -a output.
              Code:
              Linux faruk-ubuntu 3.10.0-996-generic #201306200427 SMP Thu Jun 20 08:28:49 UTC 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
              vdpauinfo output.
              Code:
              display: :0   screen: 0
              API version: 1
              Information string: G3DVL VDPAU Driver Shared Library version 1.0
              
              Video surface:
              
              name   width height types
              -------------------------------------------
              420    16384 16384  NV12 YV12 
              422    16384 16384  NV12 YV12 UYVY YUYV 
              444    16384 16384  NV12 YV12 Y8U8V8A8 V8U8Y8A8 
              
              Decoder capabilities:
              
              name               level macbs width height
              -------------------------------------------
              MPEG1                16 1048576 16384 16384
              MPEG2_SIMPLE         16 1048576 16384 16384
              MPEG2_MAIN           16 1048576 16384 16384
              
              Output surface:
              
              name              width height nat types
              ----------------------------------------------------
              B8G8R8A8         16384 16384    y  NV12 YV12 UYVY YUYV Y8U8V8A8 V8U8Y8A8 
              R8G8B8A8         16384 16384    y  NV12 YV12 UYVY YUYV Y8U8V8A8 V8U8Y8A8 
              R10G10B10A2      16384 16384    y  NV12 YV12 UYVY YUYV Y8U8V8A8 V8U8Y8A8 
              B10G10R10A2      16384 16384    y  NV12 YV12 UYVY YUYV Y8U8V8A8 V8U8Y8A8 
              
              Bitmap surface:
              
              name              width height
              ------------------------------
              B8G8R8A8         16384 16384
              R8G8B8A8         16384 16384
              R10G10B10A2      16384 16384
              B10G10R10A2      16384 16384
              A8               16384 16384
              
              Video mixer:
              
              feature name                    sup
              ------------------------------------
              DEINTERLACE_TEMPORAL             -
              DEINTERLACE_TEMPORAL_SPATIAL     -
              INVERSE_TELECINE                 -
              NOISE_REDUCTION                  y
              SHARPNESS                        y
              LUMA_KEY                         -
              HIGH QUALITY SCALING - L1        -
              HIGH QUALITY SCALING - L2        -
              HIGH QUALITY SCALING - L3        -
              HIGH QUALITY SCALING - L4        -
              HIGH QUALITY SCALING - L5        -
              HIGH QUALITY SCALING - L6        -
              HIGH QUALITY SCALING - L7        -
              HIGH QUALITY SCALING - L8        -
              HIGH QUALITY SCALING - L9        -
              
              parameter name                  sup      min      max
              -----------------------------------------------------
              VIDEO_SURFACE_WIDTH              y        48    16384
              VIDEO_SURFACE_HEIGHT             y        48    16384
              CHROMA_TYPE                      y  
              LAYERS                           y         0        4
              
              attribute name                  sup      min      max
              -----------------------------------------------------
              BACKGROUND_COLOR                 y  
              CSC_MATRIX                       y  
              NOISE_REDUCTION_LEVEL            y      0.00     1.00
              SHARPNESS_LEVEL                  y     -1.00     1.00
              LUMA_KEY_MIN_LUMA                y  
              LUMA_KEY_MAX_LUMA                y
              glxinfo | grep -i opengl output.
              Code:
              OpenGL vendor string: X.Org
              OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD CYPRESS
              OpenGL version string: 3.0 Mesa 9.2.0-devel (git-bbd2d57 raring-oibaf-ppa)
              OpenGL shading language version string: 1.30
              OpenGL extensions:
              lspci | grep VGA output.
              Code:
              01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Cypress XT [Radeon HD 5870]
              I can't get h264 videos accelerated by hardware. Is it some kind of software problem or my gpu just doesn't support it on radeon driver?

              Comment


              • Is this supposed to give me 3D acceleration on my Radeon HD 7850? I just installed this PPA, but unfortunately I am stuck with softpipe:

                Code:
                OpenGL vendor string: VMware, Inc.
                OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.2, 128 bits)
                OpenGL version string: 2.1 Mesa 9.2.0-devel (git-f8df73f raring-oibaf-ppa)
                OpenGL shading language version string: 1.30
                My dmesg looks quite promising:
                Code:
                [    0.977953] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
                [    0.997790] [drm] radeon kernel modesetting enabled.
                [    0.998057] [drm] initializing kernel modesetting (PITCAIRN 0x1002:0x6819 0x174B:0xE221).
                [    0.998082] [drm] register mmio base: 0xFDE80000
                [    0.998083] [drm] register mmio size: 262144
                [    0.998215] [drm] Detected VRAM RAM=1024M, BAR=256M
                [    0.998216] [drm] RAM width 256bits DDR
                [    0.998305] [drm] radeon: 1024M of VRAM memory ready
                [    0.998306] [drm] radeon: 512M of GTT memory ready.
                [    0.999656] [drm] GART: num cpu pages 131072, num gpu pages 131072
                [    1.000248] [drm] Loading PITCAIRN Microcode
                [    1.420023] [drm] PCIE GART of 512M enabled (table at 0x0000000000276000).
                [    1.420283] [drm] Supports vblank timestamp caching Rev 1 (10.10.2010).
                [    1.420283] [drm] Driver supports precise vblank timestamp query.
                [    1.420328] [drm] radeon: irq initialized.
                [    1.439544] [drm] ring test on 0 succeeded in 3 usecs
                [    1.439549] [drm] ring test on 1 succeeded in 1 usecs
                [    1.439553] [drm] ring test on 2 succeeded in 1 usecs
                [    1.439618] [drm] ring test on 3 succeeded in 2 usecs
                [    1.439628] [drm] ring test on 4 succeeded in 1 usecs
                [    1.624268] [drm] ring test on 5 succeeded in 2 usecs
                [    1.624271] [drm] UVD initialized successfully.
                [    1.625672] [drm] ib test on ring 0 succeeded in 0 usecs
                [    1.625738] [drm] ib test on ring 1 succeeded in 0 usecs
                [    1.625796] [drm] ib test on ring 2 succeeded in 0 usecs
                [    1.625853] [drm] ib test on ring 3 succeeded in 0 usecs
                [    1.625885] [drm] ib test on ring 4 succeeded in 0 usecs
                [    1.780044] [drm] ib test on ring 5 succeeded
                [    1.780594] [drm] Radeon Display Connectors
                [    1.780595] [drm] Connector 0:
                [    1.780597] [drm]   DP-1
                [    1.780598] [drm]   HPD4
                [    1.780599] [drm]   DDC: 0x6530 0x6530 0x6534 0x6534 0x6538 0x6538 0x653c 0x653c
                [    1.780600] [drm]   Encoders:
                [    1.780601] [drm]     DFP1: INTERNAL_UNIPHY2
                [    1.780602] [drm] Connector 1:
                [    1.780603] [drm]   HDMI-A-1
                [    1.780604] [drm]   HPD1
                [    1.780605] [drm]   DDC: 0x6550 0x6550 0x6554 0x6554 0x6558 0x6558 0x655c 0x655c
                [    1.780606] [drm]   Encoders:
                [    1.780607] [drm]     DFP2: INTERNAL_UNIPHY2
                [    1.780608] [drm] Connector 2:
                [    1.780609] [drm]   DVI-D-1
                [    1.780610] [drm]   HPD5
                [    1.780611] [drm]   DDC: 0x6570 0x6570 0x6574 0x6574 0x6578 0x6578 0x657c 0x657c
                [    1.780612] [drm]   Encoders:
                [    1.780613] [drm]     DFP3: INTERNAL_UNIPHY1
                [    1.780614] [drm] Connector 3:
                [    1.780615] [drm]   DVI-I-1
                [    1.780616] [drm]   HPD6
                [    1.780617] [drm]   DDC: 0x6580 0x6580 0x6584 0x6584 0x6588 0x6588 0x658c 0x658c
                [    1.780618] [drm]   Encoders:
                [    1.780619] [drm]     DFP4: INTERNAL_UNIPHY
                [    1.780620] [drm]     CRT1: INTERNAL_KLDSCP_DAC1
                [    1.780678] [drm] Internal thermal controller with fan control
                [    1.780724] [drm] radeon: power management initialized
                [    1.780952] [drm] forcing HDMI-A-1 connector OFF
                [    1.860278] [drm] fb mappable at 0xE1381000
                [    1.860280] [drm] vram apper at 0xE0000000
                [    1.860281] [drm] size 7299072
                [    1.860282] [drm] fb depth is 24
                [    1.860283] [drm]    pitch is 6912
                [    1.860360] fbcon: radeondrmfb (fb0) is primary device
                [    1.900830] radeon 0000:01:00.0: fb0: radeondrmfb frame buffer device
                [    1.900835] [drm] Initialized radeon 2.33.0 20080528 for 0000:01:00.0 on minor 0
                My Xorg.log shows:
                Code:
                [  3716.412] (II) RADEON(0): Output DVI-0 disconnected
                [  3716.412] (II) RADEON(0): Output DisplayPort-0 disconnected
                [  3716.413] (II) RADEON(0): Output HDMI-0 disabled by config file
                [  3716.413] (II) RADEON(0): Output DVI-1 connected
                [  3716.413] (II) RADEON(0): Using exact sizes for initial modes
                [  3716.413] (II) RADEON(0): Output DVI-1 using initial mode 1680x1050
                [  3716.413] (II) RADEON(0): Using default gamma of (1.0, 1.0, 1.0) unless otherwise stated.
                [  3716.413] (II) RADEON(0): mem size init: gart size :1fbde000 vram size: s:40000000 visible:3f8ca000
                [  3716.413] (II) RADEON(0): EXA: Driver will allow EXA pixmaps in VRAM
                [  3716.413] (==) RADEON(0): DPI set to (96, 96)
                [  3716.413] (II) Loading sub module "fb"
                [  3716.413] (II) LoadModule: "fb"
                [  3716.413] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
                [  3716.413] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
                [  3716.413]    compiled for 1.13.3, module version = 1.0.0
                [  3716.413]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
                [  3716.413] (II) Loading sub module "ramdac"
                [  3716.413] (II) LoadModule: "ramdac"
                [  3716.413] (II) Module "ramdac" already built-in
                [  3716.413] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
                [  3716.413] (II) RADEON(0): Front buffer size: 7088K
                [  3716.413] (II) RADEON(0): VRAM usage limit set to 930607K
                [  3716.413] (==) RADEON(0): Backing store disabled
                [  3716.413] (WW) RADEON(0): Direct rendering disabled
                [  3716.413] (II) RADEON(0): Acceleration disabled
                [  3716.413] (==) RADEON(0): DPMS enabled
                [  3716.413] (==) RADEON(0): Silken mouse enabled
                [  3716.413] (II) RADEON(0): RandR 1.2 enabled, ignore the following RandR disabled message.
                [  3716.414] (--) RandR disabled
                Does anyone have a clue why it says Direct rendering disabled? My user definitely is in the video group and I cannot find any other issues... I've also tried upgrading my kernel to Linux 3.10, but this did not change anything.

                Comment


                • Originally posted by direx View Post
                  Is this supposed to give me 3D acceleration on my Radeon HD 7850? I just installed this PPA, but unfortunately I am stuck with softpipe:

                  Code:
                  OpenGL vendor string: VMware, Inc.
                  OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.2, 128 bits)
                  OpenGL version string: 2.1 Mesa 9.2.0-devel (git-f8df73f raring-oibaf-ppa)
                  OpenGL shading language version string: 1.30
                  My dmesg looks quite promising:
                  Code:
                  [    0.977953] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
                  [    0.997790] [drm] radeon kernel modesetting enabled.
                  [    0.998057] [drm] initializing kernel modesetting (PITCAIRN 0x1002:0x6819 0x174B:0xE221).
                  [    0.998082] [drm] register mmio base: 0xFDE80000
                  [    0.998083] [drm] register mmio size: 262144
                  [    0.998215] [drm] Detected VRAM RAM=1024M, BAR=256M
                  [    0.998216] [drm] RAM width 256bits DDR
                  [    0.998305] [drm] radeon: 1024M of VRAM memory ready
                  [    0.998306] [drm] radeon: 512M of GTT memory ready.
                  [    0.999656] [drm] GART: num cpu pages 131072, num gpu pages 131072
                  [    1.000248] [drm] Loading PITCAIRN Microcode
                  [    1.420023] [drm] PCIE GART of 512M enabled (table at 0x0000000000276000).
                  [    1.420283] [drm] Supports vblank timestamp caching Rev 1 (10.10.2010).
                  [    1.420283] [drm] Driver supports precise vblank timestamp query.
                  [    1.420328] [drm] radeon: irq initialized.
                  [    1.439544] [drm] ring test on 0 succeeded in 3 usecs
                  [    1.439549] [drm] ring test on 1 succeeded in 1 usecs
                  [    1.439553] [drm] ring test on 2 succeeded in 1 usecs
                  [    1.439618] [drm] ring test on 3 succeeded in 2 usecs
                  [    1.439628] [drm] ring test on 4 succeeded in 1 usecs
                  [    1.624268] [drm] ring test on 5 succeeded in 2 usecs
                  [    1.624271] [drm] UVD initialized successfully.
                  [    1.625672] [drm] ib test on ring 0 succeeded in 0 usecs
                  [    1.625738] [drm] ib test on ring 1 succeeded in 0 usecs
                  [    1.625796] [drm] ib test on ring 2 succeeded in 0 usecs
                  [    1.625853] [drm] ib test on ring 3 succeeded in 0 usecs
                  [    1.625885] [drm] ib test on ring 4 succeeded in 0 usecs
                  [    1.780044] [drm] ib test on ring 5 succeeded
                  [    1.780594] [drm] Radeon Display Connectors
                  [    1.780595] [drm] Connector 0:
                  [    1.780597] [drm]   DP-1
                  [    1.780598] [drm]   HPD4
                  [    1.780599] [drm]   DDC: 0x6530 0x6530 0x6534 0x6534 0x6538 0x6538 0x653c 0x653c
                  [    1.780600] [drm]   Encoders:
                  [    1.780601] [drm]     DFP1: INTERNAL_UNIPHY2
                  [    1.780602] [drm] Connector 1:
                  [    1.780603] [drm]   HDMI-A-1
                  [    1.780604] [drm]   HPD1
                  [    1.780605] [drm]   DDC: 0x6550 0x6550 0x6554 0x6554 0x6558 0x6558 0x655c 0x655c
                  [    1.780606] [drm]   Encoders:
                  [    1.780607] [drm]     DFP2: INTERNAL_UNIPHY2
                  [    1.780608] [drm] Connector 2:
                  [    1.780609] [drm]   DVI-D-1
                  [    1.780610] [drm]   HPD5
                  [    1.780611] [drm]   DDC: 0x6570 0x6570 0x6574 0x6574 0x6578 0x6578 0x657c 0x657c
                  [    1.780612] [drm]   Encoders:
                  [    1.780613] [drm]     DFP3: INTERNAL_UNIPHY1
                  [    1.780614] [drm] Connector 3:
                  [    1.780615] [drm]   DVI-I-1
                  [    1.780616] [drm]   HPD6
                  [    1.780617] [drm]   DDC: 0x6580 0x6580 0x6584 0x6584 0x6588 0x6588 0x658c 0x658c
                  [    1.780618] [drm]   Encoders:
                  [    1.780619] [drm]     DFP4: INTERNAL_UNIPHY
                  [    1.780620] [drm]     CRT1: INTERNAL_KLDSCP_DAC1
                  [    1.780678] [drm] Internal thermal controller with fan control
                  [    1.780724] [drm] radeon: power management initialized
                  [    1.780952] [drm] forcing HDMI-A-1 connector OFF
                  [    1.860278] [drm] fb mappable at 0xE1381000
                  [    1.860280] [drm] vram apper at 0xE0000000
                  [    1.860281] [drm] size 7299072
                  [    1.860282] [drm] fb depth is 24
                  [    1.860283] [drm]    pitch is 6912
                  [    1.860360] fbcon: radeondrmfb (fb0) is primary device
                  [    1.900830] radeon 0000:01:00.0: fb0: radeondrmfb frame buffer device
                  [    1.900835] [drm] Initialized radeon 2.33.0 20080528 for 0000:01:00.0 on minor 0
                  My Xorg.log shows:
                  Code:
                  [  3716.412] (II) RADEON(0): Output DVI-0 disconnected
                  [  3716.412] (II) RADEON(0): Output DisplayPort-0 disconnected
                  [  3716.413] (II) RADEON(0): Output HDMI-0 disabled by config file
                  [  3716.413] (II) RADEON(0): Output DVI-1 connected
                  [  3716.413] (II) RADEON(0): Using exact sizes for initial modes
                  [  3716.413] (II) RADEON(0): Output DVI-1 using initial mode 1680x1050
                  [  3716.413] (II) RADEON(0): Using default gamma of (1.0, 1.0, 1.0) unless otherwise stated.
                  [  3716.413] (II) RADEON(0): mem size init: gart size :1fbde000 vram size: s:40000000 visible:3f8ca000
                  [  3716.413] (II) RADEON(0): EXA: Driver will allow EXA pixmaps in VRAM
                  [  3716.413] (==) RADEON(0): DPI set to (96, 96)
                  [  3716.413] (II) Loading sub module "fb"
                  [  3716.413] (II) LoadModule: "fb"
                  [  3716.413] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
                  [  3716.413] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
                  [  3716.413]    compiled for 1.13.3, module version = 1.0.0
                  [  3716.413]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
                  [  3716.413] (II) Loading sub module "ramdac"
                  [  3716.413] (II) LoadModule: "ramdac"
                  [  3716.413] (II) Module "ramdac" already built-in
                  [  3716.413] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
                  [  3716.413] (II) RADEON(0): Front buffer size: 7088K
                  [  3716.413] (II) RADEON(0): VRAM usage limit set to 930607K
                  [  3716.413] (==) RADEON(0): Backing store disabled
                  [  3716.413] (WW) RADEON(0): Direct rendering disabled
                  [  3716.413] (II) RADEON(0): Acceleration disabled
                  [  3716.413] (==) RADEON(0): DPMS enabled
                  [  3716.413] (==) RADEON(0): Silken mouse enabled
                  [  3716.413] (II) RADEON(0): RandR 1.2 enabled, ignore the following RandR disabled message.
                  [  3716.414] (--) RandR disabled
                  Does anyone have a clue why it says Direct rendering disabled? My user definitely is in the video group and I cannot find any other issues... I've also tried upgrading my kernel to Linux 3.10, but this did not change anything.
                  Radeon 7xxx requires glamor, but glamor doesn't work with newer xserver: http://www.freedesktop.org/wiki/Software/Glamor/

                  Comment


                  • Originally posted by oibaf View Post
                    Radeon 7xxx requires glamor, but glamor doesn't work with newer xserver: http://www.freedesktop.org/wiki/Software/Glamor/
                    Okay, thanks for this update. I thought glamor is only used for 2D acceleration, but apparently it does more than that. Maybe you could add this info to your PPA page, oibaf.

                    I just bootet and upgraded my old Gentoo installation on the same machine and installed glamor-git. And voilą: it's working!

                    Comment


                    • Originally posted by oibaf View Post
                      Radeon 7xxx requires glamor, but glamor doesn't work with newer xserver: http://www.freedesktop.org/wiki/Software/Glamor/
                      Works fine on Fedora. (I run Rawhide)

                      Comment

                      Working...
                      X