Announcement

Collapse
No announcement yet.

Updated and Optimized Ubuntu Free Graphics Drivers

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Version Problems

    Thank you for updating the PPA. However, It looks like the version numbers being reported are not correct in this build:
    Code:
    STDERR redirected to file
    Vendor: Intel Open Source Technology Center
    Renderer: Mesa DRI Intel(R) Haswell Desktop x86/MMX/SSE2
    OpenGL version: 3.0 Mesa 10.0.0-devel (git-b16b3c8 saucy-oibaf-ppa)
    GLSL version: 1.30
    Using GLEW 1.6.0
    Loading shader resources/shaders/skyBox.frag
    
    0:2(10): error: GLSL 1.50 is not supported. Supported versions are: 1.10, 1.20, 1.30, 1.00 ES, and 3.00 ES
    
    0:2(10): error: GLSL 1.50 is not supported. Supported versions are: 1.10, 1.20, 1.30, 1.00 ES, and 3.00 ES
    
    error: linking with uncompiled shadererror: linking with uncompiled shader
    I was looking forward to using the GLSL 1.5 support that comes with Mesa 10's OpenGL 3.2 and 3.3 support.

    It looks like this commit to the Mesa git repo should have enabled GLSL 1.50:
    http://cgit.freedesktop.org/mesa/mes...13e160b731d986

    GLSL 3.30 was also enabled:
    http://cgit.freedesktop.org/mesa/mes...9dfd5ed59d21fc

    The documentation was also updated to indicate support:
    http://cgit.freedesktop.org/mesa/mes...d98810aed37193

    Comment


    • Dont think thats the problem

      Everything installed ok, it was when i went to remove it the problems started, something about "unable find archive package for Olivia...."

      whch may indicate that obiaf does not support Mint...all i am asking is how to get the "stock" drivers back???

      thanks


      Originally posted by Dukenukemx View Post
      I think it should work, cause Mint is really just Ubuntu. Mostly Ubuntu. My only problem is getting sound working through HDMI.

      Comment


      • Originally posted by TxHammer View Post
        Everything installed ok, it was when i went to remove it the problems started, something about "unable find archive package for Olivia...."

        whch may indicate that obiaf does not support Mint...all i am asking is how to get the "stock" drivers back???

        thanks
        I've never tried to uninstall the drivers, but they do work fine for me on Mint 15.

        Comment


        • Oh Well....

          Originally posted by Dukenukemx View Post
          I've never tried to uninstall the drivers, but they do work fine for me on Mint 15.
          48 hours later i gave up..switched over to kubuntu now i am back to where i was, before mesa 10, everything working and i have open gl 3.0 and 60fps

          on a side note i did manage to downgrade the drivers to mesa 9.21xxx whatever, but while doing so, aptitude kept warning me about my kde libraries and such and how they were not meeting requirements for downgrading ??? anyway downgrading basically broke my kde desktop... i had to re-install kde-full, kde-plasma-workspaces, etc manually using aptitude, sort of worked, but my system was still using libvmpipe software gl renderer???

          so, know on to my third linux distro (kubuntu) in as many a months, thats one way to learn linux!

          Love this KDE desktop, so many options!

          L8

          Comment


          • Bonaire problems

            Hi again, following up on my last post. My 7790 with Mesa 10 does not have vdpau active. This is an up to date Saucy system wi.

            I've confirmed that I have all the relevant Oibaf packages up to date. vdpauinfo and glxinfo are firmly uninformative. e.g.
            e.g. $vdpauinfo
            display: :0.0 screen: 0
            Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file:
            $glxinfo
            name of display: :0.0
            Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig
            Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig
            Something is up with glamor:
            e.g. $Xorg.0.log | grep glamor ->
            [ 10.065] (II) LoadModule: "glamoregl"
            [ 10.120] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so
            [ 10.335] (EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so: /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so: undefined symbol: _glapi_tls_Context
            [ 10.335] (II) UnloadModule: "glamoregl"
            [ 10.335] (II) Unloading glamoregl
            [ 10.335] (EE) Failed to load module "glamoregl" (loader failed, 7)
            [ 10.396] (WW) RADEON(0): glamor requires Load "glamoregl" in Section "Module", disabling.
            This might be a better look at it:
            $ cat /var/log/Xorg.0.log | grep EE
            (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
            [ 10.065] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
            [ 10.335] (EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so: /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so: undefined symbol: _glapi_tls_Context
            [ 10.335] (EE) Failed to load module "glamoregl" (loader failed, 7)
            [ 10.338] (EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so: /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so: undefined symbol: _glapi_tls_Context
            [ 10.338] (EE) Failed to load module "glx" (loader failed, 7)
            [ 10.339] (EE) Failed to load module "fglrx" (module does not exist, 0)
            [ 10.376] (EE) Failed to load module "fglrx" (module does not exist, 0)

            Comment


            • Thanks a lot for all your work with your ppa. I am wondering what happened to the vdpau support on 12.04. Few weeks ago it worked well, but for some time all I got was a white screen in xbmc. Is it going to be fixed?

              Comment


              • Hi , pretty much same question here about openGL 3.2 support for intel.
                I'm running mint 15 on a dell N5110 with nvidia and hd3000 (i915?) , my test base is fabric engine to see whether intel can be in a short time a good replacement for more expensive nvidia laptops.

                I've installed the ppa, and then done the dist-update.
                The driver seems installed properly as when I type glxinfo, this is what I get :

                OpenGL vendor string: Intel Open Source Technology Center
                OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Sandybridge Mobile
                OpenGL version string: 3.0 Mesa 10.0.0-devel (git-2f89662 raring-oibaf-ppa)
                OpenGL shading language version string: 1.30
                OpenGL context flags: (none)
                OpenGL extensions:


                The Version though seems fixed to 3.0 and this gets reported by fabric as well when I try to run a demo:
                [FABRIC:MT:Viewport_RenderSequenceDataDGNode:update RenderSequenceData] Disabling OpenGL rendering: Creation Platform requires at least OpenGL 3.2, and the curreng OpenGL version is 3.0 Mesa 10.0.0-devel (git-2f89662 raring-oibaf-ppa)

                I've been trying also to install the experimental one too, hoping for some improvements, but i can't see any /usr/lib/dri-alternates file or folder after installing them.

                If there's any more information I can provide just let me know , thanks.
                L.

                Comment


                • I feel some disturbance in the FORCE;;;


                  "...
                  AIGLX error: i965 exports no extensions (/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_dri.so: undefined symbol: __driDriverExtensions
                  ...
                  From latest oibaf and saucy repos...

                  Comment


                  • problem with glxinfo

                    glxinfo not listed core profiles, i think is a error from glxinfo and not from drivers

                    Comment


                    • If you have an Intel and want OpenGL > 3.0 try updating to saucy and/or upgrading to a recent kernel (just a guess, no idea if it will work).

                      Comment


                      • Cheers Oibaf,
                        here what I've got: Linux hdd-Inspiron-N5110 3.8.0-32-generic #47-Ubuntu SMP Tue Oct 1 22:35:23 UTC 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
                        and mint 15 is based on 13.04 , which should fairly new. I'm just wondering whether I should expect to have GL 3.2 on the HD3000 or not.

                        Grazie.
                        L.

                        Comment


                        • @donquixote: try installing a 3.12 kernel.

                          Comment


                          • Thanks oibaf, I'll try to give it a go.
                            Cheers!
                            L.

                            Comment


                            • Originally posted by oibaf View Post
                              @donquixote: try installing a 3.12 kernel.
                              i have the same issue (as i mentioned earlier) and i am running saucy and now also just tried the 3.12 kernel (actually 3.11 should have been enough as all relevant changes have been made there).
                              i also jsut update to the latest mesa builds from you.

                              it is still OpenGL 3.0 and geometric shaders is also still missing as many other things.

                              Comment


                              • Seems everyone with problems rely in the fact of the modules not loading correct and using the software aceleration.
                                Lot of errors with " __" symbols until fallback to software non acelerated.

                                Comment

                                Working...
                                X