Announcement

Collapse
No announcement yet.

Updated and Optimized Ubuntu Free Graphics Drivers

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Oh, thanks. Yes I installed because I am did this on my laptop (RV350) and it works. I will purge it and install your.

    My kernel:
    gsedej@seraph:~$ uname -a
    Linux seraph 2.6.38-11-generic #50-Ubuntu SMP Mon Sep 12 21:17:25 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

    (offtopic: how to edit posts?)

    Comment


    • Originally posted by gsedej View Post
      Oh, thanks. Yes I installed because I am did this on my laptop (RV350) and it works. I will purge it and install your.

      My kernel:
      gsedej@seraph:~$ uname -a
      Linux seraph 2.6.38-11-generic #50-Ubuntu SMP Mon Sep 12 21:17:25 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

      (offtopic: how to edit posts?)
      That's the latest natty kernel, but that bug may be fixed in a later kernel. Try compiling yourself latest 2.6.39.x (there are no newer kernel on http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/ for natty) or try upgrading to Ubuntu 11.10 (ships a 3.0.x kernel).

      Comment


      • Originally posted by oibaf View Post
        (there are no newer kernel on http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/ for natty) or try upgrading to Ubuntu 11.10 (ships a 3.0.x kernel).
        But the new version work without problems for me. 11.04 with 3.0.

        Comment


        • Originally posted by oibaf View Post
          I updated the package, try in a couple of hour, hopefully it should work (before they were installed in /usr/lib/amd64-linux-gnu/vdpau/).
          Perfect perfect. Thanks.

          Comment


          • /media/sda3$ VDPAU_DRIVER=r600 mplayer -vo xvmc prova.mp2
            mplayer: Symbol `ff_codec_bmp_tags' has different size in shared object, consider re-linking
            MPlayer SVN-r33713-4.6.1 (C) 2000-2011 MPlayer Team
            mplayer: could not connect to socket
            mplayer: No such file or directory
            Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

            Playing prova.mp2.
            AVI file format detected.
            [aviheader] Video stream found, -vid 0
            [aviheader] Audio stream found, -aid 1
            VIDEO: [] 720x480 24bpp 29.970 fps 6995.1 kbps (853.9 kbyte/s)
            Clip info:
            Software: MEncoder SVN-r34173-4.5.2
            Load subtitles in ./
            vo_xvmc: X-Video extension 2.2
            vo_xvmc: X-Video MotionCompensation Extension version 1.1
            ================================================== ========================
            Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
            Selected video codec: [ffmpeg2] vfm: ffmpeg (FFmpeg MPEG-2)
            ================================================== ========================
            ================================================== ========================
            Opening audio decoder: [pcm] Uncompressed PCM audio decoder
            AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 1536.0 kbit/100.00% (ratio: 192000->192000)
            Selected audio codec: [pcm] afm: pcm (Uncompressed PCM)
            ================================================== ========================
            AO: [pulse] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
            Starting playback...
            Unsupported PixelFormat 61
            Unsupported PixelFormat 53
            vo_xvmc: Found matching surface with id=32315659 on 63 port at 0 adapter
            Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
            Opening video filter: [scale]
            The selected video_out device is incompatible with this codec.
            Try appending the scale filter to your filter list,
            e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
            vo_xvmc: Found matching surface with id=32315659 on 63 port at 0 adapter
            Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
            Opening video filter: [scale]
            The selected video_out device is incompatible with this codec.
            Try appending the scale filter to your filter list,
            e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
            vo_xvmc: Found matching surface with id=32315659 on 63 port at 0 adapter
            Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
            Opening video filter: [scale]
            The selected video_out device is incompatible with this codec.
            Try appending the scale filter to your filter list,
            e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
            vo_xvmc: Found matching surface with id=32315659 on 63 port at 0 adapter
            Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
            Opening video filter: [scale]
            The selected video_out device is incompatible with this codec.
            Try appending the scale filter to your filter list,
            e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
            vo_xvmc: Found matching surface with id=32315659 on 63 port at 0 adapter
            Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
            Opening video filter: [scale]
            The selected video_out device is incompatible with this codec.
            Try appending the scale filter to your filter list,
            e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
            vo_xvmc: Found matching surface with id=32315659 on 63 port at 0 adapter
            Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
            Opening video filter: [scale]
            The selected video_out device is incompatible with this codec.
            Try appending the scale filter to your filter list,
            e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
            vo_xvmc: Found matching surface with id=32315659 on 63 port at 0 adapter
            Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
            Opening video filter: [scale]
            The selected video_out device is incompatible with this codec.
            Try appending the scale filter to your filter list,
            e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
            vo_xvmc: Found matching surface with id=32315659 on 63 port at 0 adapter
            Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
            Opening video filter: [scale]
            The selected video_out device is incompatible with this codec.
            Try appending the scale filter to your filter list,
            e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
            vo_xvmc: Found matching surface with id=32315659 on 63 port at 0 adapter
            Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
            Opening video filter: [scale]
            The selected video_out device is incompatible with this codec.
            Try appending the scale filter to your filter list,
            e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.

            FATAL: Could not initialize video filters (-vf) or video output (-vo).


            Exiting... (End of file)
            vincenzo@AthlonII:/media/sda3$

            HI, how configure VDPAU_DRIVER=r600 default?

            to play i write VDPAU_DRIVER=r600 mplayer -vo vdpau etc.
            can simply mplayer -vo vdpau etc.
            Thanks

            Comment


            • Originally posted by oibaf View Post
              I updated the package, try in a couple of hour, hopefully it should work (before they were installed in /usr/lib/amd64-linux-gnu/vdpau/).

              Same problem /usr/lib/dri /"only 1 files"

              but, i have only this problem?

              i extract deb and copy the files inside /usr/lib/dri

              :-)
              Last edited by Vincenzov; 10-17-2011, 09:20 AM.

              Comment


              • HI
                I am the only one having this problem?
                I am sorry to make you do extra work.
                Thanks

                Comment


                • Originally posted by Vincenzov View Post
                  /media/sda3$ VDPAU_DRIVER=r600 mplayer -vo xvmc prova.mp2
                  You are mixing VDPAU and XvMC here, see the instructions at https://launchpad.net/~oibaf/+archive/graphics-drivers/ for how to use it.

                  Anyway I now also moved xvmc libs into /usr/lib/dri/ (new builds in a couple of hours). This means that multiarch will not be supported (probably not needed anyway...) but it should be a bit simpler to configure (i.e. i386 conf == amd64 conf == instructions on PPA page).

                  Comment


                  • Originally posted by oibaf View Post
                    You are mixing VDPAU and XvMC here, see the instructions at https://launchpad.net/~oibaf/+archive/graphics-drivers/ for how to use it.

                    Anyway I now also moved xvmc libs into /usr/lib/dri/ (new builds in a couple of hours). This means that multiarch will not be supported (probably not needed anyway...) but it should be a bit simpler to configure (i.e. i386 conf == amd64 conf == instructions on PPA page).
                    OK perfect (files).

                    Comment


                    • Originally posted by oibaf View Post
                      That's the latest natty kernel, but that bug may be fixed in a later kernel. Try compiling yourself latest 2.6.39.x (there are no newer kernel on http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/ for natty) or try upgrading to Ubuntu 11.10 (ships a 3.0.x kernel).
                      I updated to 3.0 and now textures are fine. Speed is bad (caa 1fps) and there are some problems with shading, but it at least work
                      I uploaded screenshots, but i had problems with capturing.
                      http://imgur.com/a/HxtlE

                      (and output http://pastebin.com/qAcrn2Um)
                      Any idea about odd shading in images (ignore tearing, it's only in screenshot)?

                      btw I opened bug on https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=41744

                      Comment

                      Working...
                      X