Announcement

Collapse
No announcement yet.

How to uninstall radeonhd? [Ubuntu Gutsy]

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • How to uninstall radeonhd? [Ubuntu Gutsy]

    Hi, people. Today I've realised that it released a new propietary ati driver version. After I've installed the driver and changed driver name "radeonhd" by "fglrx", I rebooted the system. The result has been a wonderful black screen. ^^

    Well, I've taken a look to Xorg.0.log file and this is a part of its content:

    Code:
    (II) RADEONHD: version 1.1.0, built from git branch master, commit f213db06
    
    (II) Primary Device is: PCI 01:00:0
    (--) Assigning device section with no busID to primary device
    (WW) RADEONHD: No matching Device section for instance (BusID PCI:1:0:1) found
    (--) Chipset RV530 found
    (II) resource ranges after xf86ClaimFixedResources() call:
    	[0] -1	0	0x00100000 - 0x3fffffff (0x3ff00000) MX[B]E(B)
    	[1] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
    	[2] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
    	[3] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
    	[4] -1	0	0xdffffe00 - 0xdffffeff (0x100) MX[B]
    	[5] -1	0	0xdfffff00 - 0xdfffffff (0x100) MX[B]
    	[6] -1	0	0xe0000000 - 0xdfffffff (0x0) MX[B]O
    	[7] -1	0	0xdfee0000 - 0xdfeeffff (0x10000) MX[B](B)
    	[8] -1	0	0xdfec0000 - 0xdfedffff (0x20000) MX[B](B)
    	[9] -1	0	0xdfef0000 - 0xdfefffff (0x10000) MX[B](B)
    	[10] -1	0	0xc0000000 - 0xcfffffff (0x10000000) MX[B](B)
    	[11] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
    	[12] -1	0	0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]
    	[13] -1	0	0x0000fc00 - 0x0000fc0f (0x10) IX[B]
    	[14] -1	0	0x0000e400 - 0x0000e41f (0x20) IX[B]
    	[15] -1	0	0x0000e000 - 0x0000e01f (0x20) IX[B]
    	[16] -1	0	0x0000dc00 - 0x0000dc1f (0x20) IX[B]
    	[17] -1	0	0x0000e800 - 0x0000e8ff (0x100) IX[B]
    	[18] -1	0	0x0000ec00 - 0x0000ec3f (0x40) IX[B]
    	[19] -1	0	0x0000c800 - 0x0000c8ff (0x100) IX[B](B)
    (II) resource ranges after probing:
    	[0] -1	0	0x00100000 - 0x3fffffff (0x3ff00000) MX[B]E(B)
    	[1] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
    	[2] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
    	[3] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
    	[4] -1	0	0xdffffe00 - 0xdffffeff (0x100) MX[B]
    	[5] -1	0	0xdfffff00 - 0xdfffffff (0x100) MX[B]
    	[6] -1	0	0xe0000000 - 0xdfffffff (0x0) MX[B]O
    	[7] -1	0	0xdfee0000 - 0xdfeeffff (0x10000) MX[B](B)
    	[8] -1	0	0xdfec0000 - 0xdfedffff (0x20000) MX[B](B)
    	[9] -1	0	0xdfef0000 - 0xdfefffff (0x10000) MX[B](B)
    	[10] -1	0	0xc0000000 - 0xcfffffff (0x10000000) MX[B](B)
    	[11] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
    	[12] -1	0	0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]
    	[13] -1	0	0x0000fc00 - 0x0000fc0f (0x10) IX[B]
    	[14] -1	0	0x0000e400 - 0x0000e41f (0x20) IX[B]
    	[15] -1	0	0x0000e000 - 0x0000e01f (0x20) IX[B]
    	[16] -1	0	0x0000dc00 - 0x0000dc1f (0x20) IX[B]
    	[17] -1	0	0x0000e800 - 0x0000e8ff (0x100) IX[B]
    	[18] -1	0	0x0000ec00 - 0x0000ec3f (0x40) IX[B]
    	[19] -1	0	0x0000c800 - 0x0000c8ff (0x100) IX[B](B)
    (EE) RADEONHD(0): The fglrx kernel module is loaded. This can have obvious
         or subtle side effects. See radeonhd(4) for details.
    (**) RADEONHD(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
    (II) RADEONHD(0): Unknown card detected: 0x71C2:0x174B:0x0850.
    	If - and only if - your card does not work or does not work optimally
    	please contact radeonhd@opensuse.org to help rectify this.
    	Use the subject: 0x71C2:0x174B:0x0850: <name of board>.
    (--) RADEONHD(0): Detected an RV530 on an unidentified card
    (II) RADEONHD(0): Mapped IO at 0xb7ba4000 (size 0x00010000)
    It seems that ubuntu loads radeonhd and I don't understand the reason because I've put as driver fglrx and not radeonhd.

    May be, it resolves the problem uninstalling radeonhd or disabling the radeonhd driver. But, how does it do?

    Here it is my xorg.conf:
    http://www.gigasize.com/get.php?d=rv61mkzznvf

    And here the complete Xorg.0.log:
    http://www.gigasize.com/get.php?d=v76sgzbkxgf

    Thanks in advance!!

    Regards!
    Last edited by ]--Freeman--[; 01-21-2008, 05:31 AM.

  • #2
    Your xorg.conf still tells the kernel to load the radeonhd driver.

    <snip>
    Code:
    Section "Device"
    	Identifier  "aticonfig-Device[0]"
    	Driver      "radeonhd"
    EndSection
    <cut>

    Change "radeonhd" into "fglrx" where it says that and try again.
    (My own HD2600XT still ends in a black screen when trying to load fglrx so with your card, your results may vary).

    Comment


    • #3
      Sorry, yesterday I mistook uploading the xorg.conf file. The problem is when I change radeonhd by fglrx, it happens the black screen issue that I mentioned before.

      I'll upload the file again to avoid more confusions.

      EDIT: xorg.conf file uploaded.
      Last edited by ]--Freeman--[; 01-21-2008, 05:32 AM.

      Comment


      • #4
        Try

        Code:
        $ mv /usr/lib/xorg/modules/drivers/radeonhd_drv.so /usr/lib/xorg/modules/drivers/radeonhd_drv.so.OLD

        Comment


        • #5
          Great! Thanks for your help! Now it loads fglrx module . However I still have the black screen problem. I have been looking the Xorg.0.log file and, at the beginning, it seems all normal but, suddenly, it stops loading data. I don't know how to explain it. May be it is better that you look Xorg.0.log file.

          Xorg.0.log:
          http://www.megaupload.com/?d=XLLRWDVG

          The xorg.conf is the same. I've only changed the driver name that now is fglrx.

          Regards!

          Comment


          • #6
            Just try latest drivers using

            http://kanotix.com/files/install-fglrx-debian.sh

            Comment


            • #7
              Originally posted by Kano View Post
              Well, I've used it and it doesn't work. I have the same black screen but in the xorg log file there is different info. Now it seems that the system load the vesa module (before installing the driver with your script, I had the vesa module loaded in the xorg.conf file). Here is the log file:

              http://www.megaupload.com/?d=RHMQL5DJ

              And here is the xorg.conf file:

              http://www.megaupload.com/?d=AOJ6JU4Z

              During installation, I've noticed that the program was creating an edgy package for the fglrx driver installation and I have gutsy. I don't know if it's important but I tell you this piece of information in case you need it.

              Regards!

              Comment


              • #8
                That's not important. I would suggest to use

                -v 8.39.4

                as option to my script to force the driver, which is the last driver with "old" codebase without Google Earth problems. AIGLX would not work with Xserver 1.4 anyway and you don't have got that stupid issue that any other "first" 3d app expect glxgears would hang. Of course you can force any newer driver too with that option (but not lower due to kernel 2.6.24).

                Comment


                • #9
                  Really? So, if I put "-v 8.42", it will force to install fglrx 8.42, isn't it? The 8.42 version worked very well in my system.

                  Comment


                  • #10
                    Well 8.42 is too short, you can use: 8.443.1, 7-11, 8.42.3, 8.41.7, 8.40.4 and 8.39.4 as option currently for kernel 2.6.24 based systems.

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by Kano View Post
                      Well 8.42 is too short, you can use: 8.443.1, 7-11, 8.42.3, 8.41.7, 8.40.4 and 8.39.4 as option currently for kernel 2.6.24 based systems.
                      Thanks a lot Kano for your help. I've installed 8.42.3 and all works perfectly. I don't know why fglrx 8.1 doesn't work with my ati card (Sapphire Ati x1600 512M AGP). I hope this black screen problem fixes in future releases.

                      By the way, where does the installer download the ati driver?

                      Regards!

                      Comment


                      • #12
                        You find em in /usr/src.

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by Kano View Post
                          That's not important. I would suggest to use

                          -v 8.39.4

                          as option to my script to force the driver, which is the last driver with "old" codebase without Google Earth problems. AIGLX would not work with Xserver 1.4 anyway and you don't have got that stupid issue that any other "first" 3d app expect glxgears would hang. Of course you can force any newer driver too with that option (but not lower due to kernel 2.6.24).
                          Hi,
                          I need some advice. You mean that if I install 8.39.4 the problem related to freezing every first started 3D app after x restart will be solved? Do I understand it right?

                          Because I done that and still same crash. I have tried every fix I found (disabling atieventsd, TerminateServer=true, switching off overlays) and nothing helped on this. I can restart x server now but if I start after restart e.i. fgl_glxgears the system hardlocks. Pretty annoying bug .

                          (8.3) (8.42.3) (8.39.4) this are the versions I have tested today .. but I am quit certain that it happaned with every release since the new codebase I have installed sofar.

                          Code:
                          Section "ServerLayout"
                                  Identifier     "Default Layout"
                                  Screen         "Default Screen" 0 0
                                  Screen         "aticonfig-Screen[1]" Above "Default Screen"
                                  InputDevice    "Generic Keyboard"
                                  InputDevice    "Configured Mouse"
                                  InputDevice    "Synaptics Touchpad"
                          EndSection
                          
                          Section "Files"
                          EndSection
                          
                          Section "Module"
                                  Load  "bitmap"
                                  Load  "ddc"
                                  Load  "dri"
                                  Load  "extmod"
                                  Load  "freetype"
                                  Load  "glx"
                                  Load  "int10"
                                  Load  "vbe"
                                  Load  "GLcore"
                          EndSection
                          
                          Section "ServerFlags"
                                  Option      "AIGLX" "off"
                          EndSection
                          
                          Section "InputDevice"
                                  Identifier  "Generic Keyboard"
                                  Driver      "kbd"
                                  Option      "CoreKeyboard"
                                  Option      "XkbRules" "xorg"
                                  Option      "XkbModel" "pc105"
                                  Option      "XkbLayout" "us"
                          EndSection
                          
                          Section "InputDevice"
                                  Identifier  "Configured Mouse"
                                  Driver      "mouse"
                                  Option      "CorePointer"
                                  Option      "Device" "/dev/input/mice"
                                  Option      "Protocol" "ImPS/2"
                                  Option      "Emulate3Buttons" "true"
                          EndSection
                          
                          Section "InputDevice"
                                  Identifier  "Synaptics Touchpad"
                                  Driver      "synaptics"
                                  Option      "SendCoreEvents" "true"
                                  Option      "Device" "/dev/psaux"
                                  Option      "Protocol" "auto-dev"
                                  Option      "SHMConfig" "on"
                          # Defaults similar to MS Windows's behavior
                                  Option      "LeftEdge" "1900"
                                  Option      "RightEdge" "5400"
                                  Option      "TopEdge" "1400"
                                  Option      "BottomEdge" "4500"
                                  Option      "FingerLow" "25"
                                  Option      "FingerHigh" "30"
                                  Option      "MaxTapTime" "180"
                                  Option      "MaxTapMove" "220"
                                  Option      "VertScrollDelta" "100"
                                  Option      "MinSpeed" "0.02"
                                  Option      "MaxSpeed" "0.18"
                                  Option      "AccelFactor" "0.0010"
                          #       Option          "HorizScrollDelta" "0"
                          EndSection
                          
                          Section "Monitor"
                                  Identifier   "Generic Monitor"
                                  Option      "DPMS"
                          EndSection
                          
                          Section "Monitor"
                                  Identifier   "aticonfig-Monitor[1]"
                                  Option      "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
                                  Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
                                  Option      "DPMS" "true"
                          EndSection
                          
                          Section "Device"
                                  Identifier  "ATI Technologies Inc RV350 [Mobility Radeon 9600 M10]"
                                  Driver      "fglrx"
                          
                                  Option      "VideoOverlay" "off"
                                  Option      "OpenGLOverlay" "off"
                                  Option      "TexturedVideo" "off"
                          
                          #       Option      "UseInternalAGPGART" "no"
                          #       Option      "VideoOverlay" "off"
                          #       Option      "OpenGLOverlay" "on"
                          #       Option      "XAANoOffscreenPixmaps" "true"              # watermark (screen corruption) fix
                          #       Option      "MonitorLayout" "AUTO, AUTO"
                          #       Option  "Capabilities" "0x00000800"
                          #       Option  "KernelModuleParm" "locked-userpages=0"
                                  BusID       "PCI:1:0:0"
                          EndSection
                          
                          Section "Device"
                                  Identifier  "aticonfig-Device[1]"
                                  Driver      "fglrx"
                                  BusID       "PCI:1:0:0"
                                  Screen      1
                          EndSection
                          
                          Section "Screen"
                                  Identifier "Default Screen"
                                  Device     "ATI Technologies Inc RV350 [Mobility Radeon 9600 M10]"
                                  Monitor    "Generic Monitor"
                                  DefaultDepth     24
                                  SubSection "Display"
                                          Modes    "1024x768"
                                  EndSubSection
                          EndSection
                          
                          Section "Screen"
                                  Identifier "aticonfig-Screen[1]"
                                  Device     "aticonfig-Device[1]"
                                  Monitor    "aticonfig-Monitor[1]"
                                  DefaultDepth     24
                                  SubSection "Display"
                                          Viewport   0 0
                                          Depth     24
                                          Modes    "1024x768"
                                  EndSubSection
                          EndSection
                          
                          Section "DRI"
                                  Mode         0666
                          EndSection
                          
                          Section "Extensions"
                                  Option      "Composite" "Disable"
                          #       Option  "RENDER"        "1"
                          EndSection
                          Xorg.0.log is withount any errors or warnings

                          - Mobility Radeon 9700/64MB
                          - using intel_agp kernel module
                          - currently 8.39.4
                          - dual head (bugs are present even in single mode)

                          Thanks for any advice.
                          Last edited by Neithan; 03-25-2008, 07:27 PM.

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by ]--Freeman--[ View Post
                            I don't know why fglrx 8.1 doesn't work with my ati card (Sapphire Ati x1600 512M AGP)
                            I had to set the AGP gart/aperture size to 512 in my BIOS to get my AGP Sapphire X1600pro to work. I use 8-3 which has working textured video as well as 3D. I haven't tried google earth, openarena and et-wolf seem stable but etqw crashes on some maps.

                            Comment

                            Working...
                            X