Announcement

Collapse
No announcement yet.

No 3D accel using mesa-git-gallium

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • No 3D accel using mesa-git-gallium

    Hi,

    On 10th of August 3D worked - both classic and gallium, but on 17th neither of them works.

    I get this error when starting X

    Code:
    (EE) AIGLX error: Calling driver entry point failed
    (EE) AIGLX: reverting to software rendering
    (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable
    (II) AIGLX: Loaded and initialized /usr/lib/xorg/modules/dri/swrast_dri.so
    (II) GLX: Initialized DRISWRAST GL provider for screen 0
    I'm running Arch Linux and I use the following packages:

    ati-dri-git-gallium 20100817-1
    dri2proto-git 20100807-1
    glproto-git 20100808-1
    libdrm-git 20100813-1
    libgl-git-gallium 20100817-1
    mesa-git-gallium 20100820-1
    xf86-video-ati-git 20100820-1

    Is it a bug or 3D (classic and r600g) is disabled by developers?

  • #2
    Originally posted by kfgz View Post
    I get this error when starting X
    Code:
    (EE) AIGLX error: Calling driver entry point failed
    I don't know the Arch packages, but have you checked that you have r600_dri.so in the /usr/lib/xorg/modules/dri/ directory? On Debian systems they are in /usr/lib/dri.

    Comment


    • #3
      Originally posted by tormod View Post
      I don't know the Arch packages, but have you checked that you have r600_dri.so in the /usr/lib/xorg/modules/dri/ directory? On Debian systems they are in /usr/lib/dri.
      Code:
      ls -l /usr/lib/xorg/modules/dri/ 
      total 13224
      lrwxrwxrwx 1 root root      14 Aug 17 23:33 r200_dri.so -> radeong_dri.so
      lrwxrwxrwx 1 root root      14 Aug 17 23:33 r300_dri.so -> radeong_dri.so
      lrwxrwxrwx 1 root root      14 Aug 17 23:33 r600_dri.so -> radeong_dri.so
      -rwxr-xr-x 1 root root 3493184 Aug 17 23:33 radeon_dri.so
      -rwxr-xr-x 1 root root 3535424 Aug 17 23:33 radeong_dri.so
      -rwxr-xr-x 1 root root 3112896 Aug 17 23:24 swrast_dri.so
      -rwxr-xr-x 1 root root 3392096 Aug 17 23:24 swrastg_dri.so

      Comment


      • #4
        There seems to be a bug in your symlinks. r600g and r300g have separate Gallium drivers so r300_dri.so -> radeong_dri.so and r600_dri.so -> radeong_dri.so is highly likely a human error. In fact, with that setup you probably don't have dri drivers at all for your card.

        Comment


        • #5
          Originally posted by nanonyme View Post
          There seems to be a bug in your symlinks. r600g and r300g have separate Gallium drivers so r300_dri.so -> radeong_dri.so and r600_dri.so -> radeong_dri.so is highly likely a human error. In fact, with that setup you probably don't have dri drivers at all for your card.
          Thx. I've deleted radeong_dri.so and radeon_dri.so and copied original r600_dri.so. Now 3D works in classic mode.

          Comment


          • #6
            Originally posted by nanonyme View Post
            r600g and r300g have separate Gallium drivers
            Can you elaborate? I thought that radeong_dri.so is the gallium driver but it only works in software mode. It is very strange because on 10th this month gallium used hardware accel.

            Comment


            • #7
              Originally posted by kfgz View Post
              Can you elaborate? I thought that radeong_dri.so is the gallium driver but it only works in software mode. It is very strange because on 10th this month gallium used hardware accel.
              radeong_dri.so is the r300g driver, r600g_dri.so is the r600g driver.

              Comment

              Working...
              X