No announcement yet.

R600/700 Mesa Driver Picks Up Blit Support

  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #31
    Originally posted by monraaf View Post
    Perhaps the glxgears speed-up is because you were previously using the software renderer ? 300 fps sounds like a typical value for the software renderer to me.
    I dont think so, have just launched glxgears, upgrade mesa and launch again (in the same shell). Didn't restart or even logout.
    But before it was just Mesa 7.7 and upgraded it to git/master.

    [uzi@uzi build]$ glxgears
    1526 frames in 5.0 seconds = 305.061 FPS
    1571 frames in 5.0 seconds = 314.045 FPS
    1563 frames in 5.0 seconds = 312.436 FPS
    XIO: fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":0.0"
    after 9650 requests (9612 known processed) with 0 events remaining.
    [uzi@uzi build]$ glxgears
    14826 frames in 5.0 seconds = 2965.130 FPS
    15257 frames in 5.0 seconds = 3051.386 FPS
    12316 frames in 5.0 seconds = 2463.057 FPS
    14367 frames in 5.0 seconds = 2873.343 FPS
    15067 frames in 5.0 seconds = 3013.323 FPS
    14597 frames in 5.0 seconds = 2919.290 FPS
    15928 frames in 5.0 seconds = 3183.883 FPS
    17998 frames in 5.0 seconds = 3599.443 FPS
    18375 frames in 5.0 seconds = 3674.954 FPS
    18828 frames in 5.0 seconds = 3765.538 FPS
    17472 frames in 5.0 seconds = 3494.205 FPS
    18419 frames in 5.0 seconds = 3683.771 FPS
    18843 frames in 5.0 seconds = 3768.504 FPS
    12869 frames in 5.0 seconds = 2573.732 FPS
    4264 frames in 5.0 seconds = 852.766 FPS
    2433 frames in 5.0 seconds = 486.447 FPS
    2432 frames in 5.0 seconds = 486.333 FPS
    XIO: fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":0.0"
    after 703866 requests (703863 known processed) with 0 events remaining.

    $ history |grep glxgears
    1010 glxgears
    1011 glxgears
    1013 history |grep glxgears

    [uzi@uzi build]$ glxinfo
    name of display: :0.0
    display: :0 screen: 0
    direct rendering: Yes
    server glx vendor string: SGI
    server glx version string: 1.2
    server glx extensions:
    GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating,
    GLX_EXT_import_context, GLX_EXT_texture_from_pixmap, GLX_OML_swap_method,
    GLX_SGI_make_current_read, GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_hyperpipe,
    GLX_SGIX_swap_barrier, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer,
    client glx vendor string: Mesa Project and SGI
    client glx version string: 1.4
    client glx extensions:
    GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_import_context,
    GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_MESA_allocate_memory,
    GLX_MESA_copy_sub_buffer, GLX_MESA_swap_control,
    GLX_MESA_swap_frame_usage, GLX_OML_swap_method, GLX_OML_sync_control,
    GLX_SGI_make_current_read, GLX_SGI_swap_control, GLX_SGI_video_sync,
    GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer,
    GLX_SGIX_visual_select_group, GLX_EXT_texture_from_pixmap,
    GLX version: 1.2
    GLX extensions:
    GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_import_context,
    GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_MESA_copy_sub_buffer,
    GLX_MESA_swap_control, GLX_MESA_swap_frame_usage, GLX_OML_swap_method,
    GLX_SGI_make_current_read, GLX_SGI_video_sync, GLX_SGIS_multisample,
    GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer, GLX_EXT_texture_from_pixmap
    OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
    OpenGL renderer string: Mesa DRI R600 (RV770 9442) 20090101 TCL DRI2
    OpenGL version string: 2.0 Mesa 7.8-devel
    OpenGL shading language version string: 1.10
    Last edited by uzi18; 01-17-2010, 02:45 PM.


    • #32
      I also saw a huge glxgears speedup and I'm sure I wasn't using software rendering before.

      Perhaps it was some other change. I'm using unstable zen-sources for instance since they pull in the necessary KMS code from the arlied branch among other things.

      On that note, zsnes is now about 10/60 fps (while bsnes is still fine). Wonder what happened there.
      Last edited by Smorg; 01-18-2010, 12:05 AM.


      • #33
        Originally posted by Zajec View Post
        Not 2D only. For example OpenArena with Bloom goes up from 1FPS to 30FPS
        Hmm, that is not the case at all for me. While I can run OpenArena in 1920x1200 in 64-bit Archlinux just fine on my Thinkpad W500 using a 512MB Mobility FireGL V5700 ATI chip (which I think is more or less equivalent to the Mobility RADEON HD 3650 chip) and yesterdays gits of the 2.6.33 + zen kernel, xf86-video-ati and mesa-full (from AUR), I still get about 1 fps when I activate the bloom effects. This is running without KMS and gallium.

        How can I confirm that the latest blit commits are included and compiled in my packages? Do need to specify new configure switches? Do I need a recent git version of some other package?

        Oh, and btw, does Penumbra work ok for you guys using this code? Performance and render quality is still pretty bad here.


        • #34
          I think I read somewhere that the blit code only kicks in with KMS. Not 100% sure about that though...


          • #35
            The blit code is only enabled with KMS.


            • #36
              Originally posted by pvtcupcakes View Post
              Huge speedup on Quake Live. It's playable again.
              Nice to hear that

              Does someone know why planeshift is still unplayable?
              ## VGA ##
              AMD: X1950XTX, HD3870, HD5870
              Intel: GMA45, HD3000 (Core i5 2500K)


              • #37
                Originally posted by agd5f View Post
                The blit code is only enabled with KMS.
                I have KMS running now. Yup, that was it. Great job!


                • #38
                  I wonder if this will fix the regular screen corruption I get on HD4770. I don't know how to even begin tracking down the cause. :/


                  • #39
                    Gentoo 2.6.33-r4 kms enabled
                    libdrm mesa and git as of today
                    I get about 30 fps 720x480 and 25-15 fps 1366x768 in openarena all settings maxed still if I disable bloom I get around 80 and 45 respectivly

                    glxgears can't be trusted ... I ALWAYS get ~800fps unless I am using UMS then I get 1100-1200 fps

                    I have the firmware loaded with kms since the kernel wont boot without it... and I don't get the IRQ waits warnings unless I am using UMS of course

                    Could someone eleborate on why cube2/sauerbraten/bloodfrontier is all screwy only bot are drawn and smeared textures it works fine with swrast bit is @ 2fps? Would it be possible to report a lower GL version since the sauerbraten runs fine on Nvidia GL1.4 or does it depend on a few extra extensions?


                    • #40

                      I don't see much improvement myself on both of my systems, one with a RS780 9610 chipset, the other with a RS400 5955 one. Basically I get about 750 and 550 fps respectively in glxgears.
                      I'm using kernel 2.6.33rc4 on both, libdrm, mesa and xf86-video-ati from git but still 1.6.2 X server on both.
                      Would upgrading to a more recent Xserver would make a difference?