No announcement yet.

r500 and flash = awful

  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • r500 and flash = awful

    ati x1600 pro agp

    Linux 2.6.31-10-386 #30-Ubuntu SMP Tue Sep 8 14:28:09 UTC 2009 i686 GNU/Linux

    OpenGL vendor string: DRI R300 Project
    OpenGL renderer string: Mesa DRI R300 (RV530 71C2) 20090101 AGP 4x x86/MMX/SSE2 TCL
    OpenGL version string: 1.5 Mesa 7.7-devel

    xorg log:

    i'm using this on jaunty and i shouldn't have kms enabled (didn't touch anything)

    adobe flash performances are just awful, they decreased dramatically since i upgraded to this fresh git stuff, i.e. youtube is almost^W unusable (3ghz p4 cpu), everything else seems fine (didn't try any games or other stuff), with ubuntu jaunty's stock drivers everything (about flash) was better, even if it still sucked a bit though..

    i didn't find a way to contact devs/packagers so i report my bug here


    (sorry for bugmenot but i couldn't remember my account and i was in a hurry)
    Last edited by bugmenot; 09-15-2009, 01:36 PM.

  • #2
    Adobe's flash does not use hw acceleration on the open source drivers.


    • #3
      More details here:


      • #4
        That's total crap. I can watch 1080p videos on mplayer with the X11 non-accelerated renderer. Flash on Linux is so much crap, it even lags with 480p videos. You don't need any kind of acceleration for this. But Flash is crap and can't even do that right.

        Crap, crap, crap. Oh, did I mention how crap Flash on Linux is?


        • #5
          Originally posted by agd5f View Post
          Adobe's flash does not use hw acceleration on the open source drivers.
          still the facts are that with stock jaunty drivers it consumed lots of cpu time but at least worked, now it's unusable, too much slow and choppy..

          i did include a lot of random informations because i don't develop and i don't know how and if this could be useful..


          • #6
            did you also change the version of flash you are using?


            • #7
              i'd say, no..

              i have


              • #8
                Can you post the output of:
                $ dmesg | grep drm
                I suspect you have a KMS kernel without KMS support on mesa/ati.


                • #9
                  Wait a minute.... Jaunty? 8.10? You didn't happen to be running the proprietary driver at that time? Since open drivers don't support GLSL (yet) which Adobe Flash uses for acceleration whereas proprietary drivers do.


                  • #10
                    [   19.382778] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
                    [   19.691260] [drm] radeon default to kernel modesetting DISABLED.
                    [   19.692972] [drm] Initialized radeon 1.31.0 20080528 for 0000:01:00.0 on minor 0
                    [   29.620282] [drm] Setting GART location based on new memory map
                    [   29.620294] [drm] Loading R500 Microcode
                    [   29.620346] [drm] Num pipes: 1
                    [   29.620358] [drm] writeback test succeeded in 1 usecs
                    [   31.426081] Modules linked in: binfmt_misc bridge stp bnep vboxnetadp vboxnetflt vboxdrv video output w83627hf hwmon_vid p4_clockmod lp snd_intel8x0 snd_ac97_codec ac97_bus snd_pcm_oss snd_mixer_oss snd_pcm tuner_simple tuner_types tea5767 snd_seq_dummy snd_seq_oss tuner tvaudio snd_seq_midi tda7432 msp3400 snd_rawmidi snd_seq_midi_event bttv radeon snd_seq ir_common ttm snd_timer snd_seq_device v4l2_common videobuf_dma_sg iTCO_wdt iTCO_vendor_support drm videobuf_core btcx_risc snd tveeprom i2c_algo_bit soundcore gspca_pac207 gspca_main psmouse intel_agp agpgart snd_page_alloc shpchp videodev serio_raw ppdev v4l1_compat pcspkr parport_pc parport usbhid 8139too 8139cp mii fbcon tileblit font bitblit softcursor

                    edit: i'd add that in my lappy i have an intel 1.6ghz and intel gma(something), and flash (yes, adobe) works smoothly..