No announcement yet.

No audio via HDMI on HD3450

  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • No audio via HDMI on HD3450

    I have set up drm and radeonhd using

    The audio is enabled and directed to the HDMI connector using:

    # xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
    Section "Device"
        Identifier	"HD3450"
        Driver	"radeonhd"
        Option	"Monitor-DVI-D_1" "Aveis A323LT"
        Option	"Audio" "on"
        Option	"HDMI" "DVI-D 1"
        Option	"DRI"
        Option	"AccelMethod"  "exa"
    Section "Monitor"
        Identifier	"Aveis A323LT"
        Modeline "1360x768_60.00"  84.72  1360 1424 1568 1776  768 769 772 795  -HSync +Vsync
        Option "PreferredMode" "1360x768_60.00"
    Section "Screen"
        Identifier	"Default Screen"
        Monitor	"Aveis A323LT"
        Device	"HD3450"
    Section "DRI"
        Mode         0666
    PulseAudio Manager is set to use alsa_output.hw_0_3 as the HD3450 is card 0, device 3.

    When I play a mp3 or mp4 using mplayer, I see output on pavumeter and these lines show up in Xorg.0.log

    (II) RADEONHD(0): RHDHdmiUpdateAudioSettings: playing with 2 channels, 48000 Hz sampling rate, 16 bits per sample,
    (II) RADEONHD(0): RHDHdmiUpdateAudioSettings: 0x01 IEC60958 status bits and 0x00 category code
    alsamixer -c 0 is used to verify output is not muted.

    No Sound --- Any suggestions?

  • #2
    Check man radeonhd again That should be
      Option       "Audio" "on"
      Option       "HDMI" "DVI-D_1"


    • #3
      I changed DVI-D_1 to DVD-D 1 after looking at comments in the git source.

      I retested DVI-D_1 and all.

      The resolution changes from 1360x768 to 720p (i.e. 1280x720) and the task bars are pushed off the viewing area with just about 10% showing. No change in audio results.
      Last edited by Blue Beard; 05-06-2009, 11:18 PM.


      • #4
        Did you ever get this resolved? It's kind of an interesting problem.

        For me with an integrated hdmi, the hdmi output is 1,3. Using current git of radeonhd
        In xorg.conf I only have the following:
        	Driver "radeonhd"
        	Option "HDMI" "all"
        I'm not sure which 3450 you have but assuming it is a separate video card and you've routed a cable from the rear speaker output to the video card input, I would think you would want the PC to output digital audio out, which is probably 0,1 (card 0 device 1). Then the video driver, radeonhd, with the hdmi option should allow it to be sent over the video line. But, as I don't have your hardware I'm only guessing.

        What does aplay -l show?
        What is make and model of your 3450?


        • #5

          HD3450 HDMI Audio

          I updated radeonhd to the latest HDMI audio update for RS690.

          I tested this update with both an PowerColor HD3450 and a RS690 on a Sapphire PE-AM2RS690HD motherboard. Both failed.
          I do not know what the cause of this problem is and it is definitely compounded by the current pulseaudio problems in Ubuntu 9.04 and the latest karmic. I am getting better results with alsa 1.0.20 and pulseaudio 9.15.

          To resolve my problem with this card, I switched to Catalyst 9.5 on Windows 7 rc1. I also tested Catalyst 9.5 on karmic but could not get it to work.
          Last edited by Blue Beard; 06-04-2009, 10:51 PM.