Announcement

Collapse
No announcement yet.

Finally, Intel G45 VA-API Support Is Available

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #21
    Originally posted by kbios View Post
    It is just me or this is heavily obfuscated code? 90% of lines are just hex values...
    It's precompiled code for the *.gen[456] files. You can regenerate them with intel-gen4as.

    Comment


    • #22
      Originally posted by daveisadork View Post
      I got all this running with mplayer-vaapi (using the patch posted on page 1), but it's extremely slow, like maybe 0.5fps. I tried a variety of different H.264 videos in various resolutions, containers, etc and all produced the same results.

      MPEG2 acceleration seems to work a bit better, but higher bitrate videos don't maintain audio sync for even a few seconds.

      Overall, VA-API on my hardware (glxinfo reports a Mobile Intel® GM45 Express Chipset) appears to be a step back in terms of performance for both H.264 and MPEG2. I've yet to find a single file that plays back better with it than without.

      This is on Fedora 15 with the stock kernel (2.6.38.6-27) and Intel driver (2.15.0-3). I wonder if it would work better with a newer driver and/or kernel.
      Haihao mentioned the following on the libva list. Maybe give it a try?

      You need this kernel patch
      "drm/i915: fix user irq miss in BSD ring on g4x" which has been added to
      the 2.6.39-stable tree.

      Comment


      • #23
        Im confused. Are anyone of you getting this to work?

        After loading the new driver vainfo only reports MPEG2 support.

        $ vainfo
        libva: libva version 0.32.0
        libva: va_getDriverName() returns 0
        libva: Trying to open /usr/lib/dri/i965_drv_video.so
        libva: va_openDriver() returns 0
        vainfo: VA API version: 0.32
        vainfo: Driver version: i965 Driver 0.1
        vainfo: Supported profile and entrypoints
        VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
        VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD


        I think I have the right graphics adapter:

        $ lspci -s 00:02 -nn
        00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2a42] (rev 07)
        00:02.1 Display controller [0380]: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2a43] (rev 07)

        Any help is greatly appreciated.

        Comment


        • #24
          Originally posted by Olangu View Post
          Any help is greatly appreciated.
          Any update too.
          ## VGA ##
          AMD: X1950XTX, HD3870, HD5870
          Intel: GMA45, HD3000 (Core i5 2500K)

          Comment


          • #25
            Originally posted by darkbasic View Post
            Any update too.
            Okay,

            Today on the vaapi-mailinglist:
            "No hardware acceleration for H.264 on your system, you should update
            your kernel."
            http://lists.freedesktop.org/archive...ne/000533.html

            So I installed kernel from debian-weezy.
            Now the vainfo shows H264-entrypoints.

            xbmc however crashes and on mplayer-vaapi im hitting the "drm/i915: fix user irq miss in BSD ring on g4x"-bug.
            http://lists.freedesktop.org/archive...ne/000503.html

            Will continue to post updates to my progress.

            Comment


            • #26
              Originally posted by darkbasic View Post
              Any update too.
              From the libva mailinglist today there is a hint to update kernel.

              In doing so I could finally get vainfo to show the h264-entrypoints. My XBMC crashes upon loading video tho. And mplayer-vaapi seem to hit the DRM-bug. Im investigating further and will post any updates.

              Comment


              • #27
                Did you get it to work? Will it ever be merged to master?
                ## VGA ##
                AMD: X1950XTX, HD3870, HD5870
                Intel: GMA45, HD3000 (Core i5 2500K)

                Comment


                • #28
                  Any news here?
                  So is there any way to make the va acceleration work on linux?

                  Thanks a lot!

                  Comment


                  • #29
                    *
                    QUOTE

                    [stupid character limit]
                    ## VGA ##
                    AMD: X1950XTX, HD3870, HD5870
                    Intel: GMA45, HD3000 (Core i5 2500K)

                    Comment


                    • #30
                      Originally posted by bongmaster2
                      y the h264 branch is just slowning down the whole machine. the video plays in a slideshow
                      unfortunately, that's the status - Intel are lying to us (G4x owners) for several years that they will provide Linux driver with H.264 acceleration then they submitted some initial code for that on May 16, 2011 and afterwards no any further updates or as of now H.264 acceleration with Intel G4x in Linux is not existing in practice.

                      however, it's interesting that according to Intel there are no such problems and it should work:

                      http://intellinuxgraphics.org/h264.html
                      Last edited by const; 09-03-2011, 05:10 PM.

                      Comment

                      Working...
                      X