Announcement

Collapse
No announcement yet.

AMD Catalyst 7.11 Linux Driver

Collapse
This topic is closed.
X
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Originally posted by djdoo View Post
    OK then do this:

    As root type in a terminal /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh

    And after that just reinstall the driver. Then reboot and tell us what happened...
    Don't forget to re-edit your xorg.conf after that... Or save your old one and replace the new autogenerated.
    Ok, I'll do that tonight.

    Just a few precisions : the diversion problem appears when I install the drivers from testing repositories (which is my priority). I uninstalled them and reinstalled the .deb packages generated by the official AMD/ATI binary and saw in the log that the diversion worked well. I kept my xorg.conf and everything worked fine (glxgears, fgl_gears and WoW) but i did not see any performance improvement.
    So I installed back the testing repo drivers and got the error again.

    When you say "re-edit your worg.conf again" what do you mean? I mean, in both cases (testing repo or official binary) the xorg.conf I copied/pasted earlier should work the same? Shouldn't it?

    Comment


    • Originally posted by djdoo View Post
      OK then do this:

      As root type in a terminal /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh
      There's no /usr/share/ati directory on my computer.

      I installed the drivers with apt-get, not from the official binary.

      Comment


      • So it is my understanding that i can't use this driver with Fedora Core 8 and compiz, unless i downgrade Xorg to the previous version just like in FC7 ?

        just a quick recap: this new driver worked fine with kernel 2.6.23 on my FC7 with cnady-eye compiz.

        installation of the driver on FC8 worked almost fine, driver still report a wrong resolution of my screen, when resolution is indeed correct. however compiz complain about pixmap stuff.

        very similar to FC7 story and 8.42 driver a while ago

        thanks for any input if anyone has one.

        Kiryl

        Comment


        • @Nevohteeb:

          What if you try to install the driver from the official binary?
          Maybe that will help...

          It's not so hard to install the driver from the binary, I have the choice to install the driver from packages for my openSUSE 10.3 but I prefer to have full control of the installation.

          Cause if you change the Kernel the precompiled driver package will not work.
          If you have the binary you just reinstall the driver.

          Comment


          • Installing the drivers from the binary gives a working situation. Nevertheless, I don't see any performance improvement compared with the 8.40 ones.

            Thank you for the help anyway

            Comment


            • Originally posted by khakhovich View Post
              So it is my understanding that i can't use this driver with Fedora Core 8 and compiz, unless i downgrade Xorg to the previous version just like in FC7 ?

              Kiryl
              Yes, that's right.

              Comment


              • Hello everyone,

                I finally manage to install those 7.11 drivers WITH performance improvement. I don't really know what I did different compared to all the previous installs but I used the official binary from which I built debian/lenny packages and all went right : 55 FPS on WoW with all option up to max!!! Just like Windows

                Nevertheless I still experience some texture errors (screen is almost all black) on WoW but that's not the point of that thread.

                Anyway, I still have some questions : could someone explain me or paste a link explaining what are the different "modules" I can put on my xorg.conf.
                Let me explain. If I generate a xorg.conf with the dpk-reconfgure tool I have all the important sections (device/screen/monitor/etc...) but the module section is empty. Someone here (I think it's djdoo) told me to add Load dri and Load glx under that section, but I did not see any difference with or without those lines... Moreover, I have never found any information about what those lines are made for.

                Anyway, thanks a lot for all the help

                Comment


                • Maybe DRI and GLX are loaded automatically at Debian systems man...

                  DRI=Direct Rendering Interface

                  Those 55 fps you say, you get them after you make a new xorg.conf with that tool you mention??
                  Or just right after you install the Binary driver without touching xorg.conf??

                  Comment


                  • Originally posted by djdoo View Post
                    Maybe DRI and GLX are loaded automatically at Debian systems man...

                    DRI=Direct Rendering Interface
                    Ok, I guess it is the case.

                    Those 55 fps you say, you get them after you make a new xorg.conf with that tool you mention??
                    Or just right after you install the Binary driver without touching xorg.conf??
                    I did not installed the binary. I installed the ./deb that I generated from the binary, but I guess you understood that of course .
                    About your question, I have my 55 fps without touching my xorg.conf.

                    Comment


                    • Post your xorg.conf here after you install the binary driver to see what's going on... the "without touching it" one!

                      Comment


                      • Code:
                        # xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
                        #
                        # This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
                        # values from the debconf database.
                        #
                        # Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
                        # (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
                        #
                        # This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
                        # if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
                        # package.
                        #
                        # If you have edited this file but would like it to be automatically updated
                        # again, run the following command:
                        #   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
                        
                        Section "Files"
                        EndSection
                        
                        Section "Module"
                        	Load "dbe"
                        	Load "dri"
                        	Load "glx"
                        EndSection
                        
                        Section "InputDevice"
                        	Identifier	"Generic Keyboard"
                        	Driver		"kbd"
                        	Option		"CoreKeyboard"
                        	Option		"XkbRules"	"xorg"
                        	Option		"XkbModel"	"pc105"
                        	Option		"XkbLayout"	"fr"
                        	Option		"XkbVariant"	"latin9"
                        EndSection
                        
                        Section "InputDevice"
                        	Identifier	"Configured Mouse"
                        	Driver		"mouse"
                        	Option		"CorePointer"
                        	Option		"Device"		"/dev/input/mice"
                        	Option		"Protocol"		"ImPS/2"
                        EndSection
                        
                        Section "Device"
                        	Identifier	"ATI RADEON X800pro"
                        	Driver		"fglrx"
                        	BusID		"PCI:1:0:0"
                        	Option          "XAANoOffscreenPixmaps"   "true"
                        EndSection
                        
                        Section "Monitor"
                        	Identifier	"Samsung 913N"
                        	Option		"DPMS"
                        	HorizSync	30-81
                        	VertRefresh	56-75
                        EndSection
                        
                        Section "Screen"
                        	Identifier	"Default Screen"
                        	Device		"ATI RADEON X800pro"
                        	Monitor		"Samsung 913N"
                        	DefaultDepth	24
                        	SubSection "Display"
                        		Modes		"1280x1024" "1024x768"
                        	EndSubSection
                        EndSection
                        
                        Section "ServerLayout"
                        	Identifier	"Default Layout"
                        	Screen		"Default Screen"
                        	InputDevice	"Generic Keyboard"
                        	InputDevice	"Configured Mouse"
                        EndSection
                        
                        Section "Extensions"
                        	Option		"Composite"	"Enable"
                        EndSection
                        
                        Section "DRI"
                        	Group "video"
                        	Mode  0666
                        EndSection
                        I can delete the module section, that would change nothing.
                        With that configuration everything works fine excepted WoW, but I still have hope
                        Last edited by Nevohteeb; 12-06-2007, 04:49 PM.

                        Comment


                        • Hmm...

                          Try some things...
                          Under Device section add the following:

                          Code:
                          Option      "TexturedVideo" "True"
                                  Option      "Textured2D" "True"
                                  Option      "TexturedXrender" "True"
                                  Option      "UseFastTLS" "2"
                                  Option      "BackingStore" "True"
                          And under Extensions add:

                          Code:
                          Option "RENDER" "Enable"
                                 Option "DAMAGE" "Enable"
                          PS: If your X server hangs after you restart it then turn option "Textured2d" "False"

                          Comment


                          • Originally posted by djdoo View Post
                            Hmm...

                            Try some things...
                            Under Device section add the following:

                            Code:
                            Option      "TexturedVideo" "True"
                                    Option      "Textured2D" "True"
                                    Option      "TexturedXrender" "True"
                                    Option      "UseFastTLS" "2"
                                    Option      "BackingStore" "True"
                            And under Extensions add:

                            Code:
                            Option "RENDER" "Enable"
                                   Option "DAMAGE" "Enable"
                            PS: If your X server hangs after you restart it then turn option "Textured2d" "False"
                            Just one question (I'm still learning )

                            What are those options for?

                            Comment


                            • The texture stuff are boosting performance to the parts of the driver each one reffers.. Video,2D,XRender by using modern accelleration features.
                              Only TexturedVideo is officially documented the other 2 are testing let's say.

                              The 2 Extensions options are extensions of the X server which can be used in various rendering situations.

                              Backing Store now is an Xorg's mechanism to store images-visual stuff and not have to re-render them when they appear again.

                              Comment


                              • I tried all the options you mentioned and did not see any difference on my desktop environement nor under WoW.

                                Nevertheless I did not check xorg.0.log to see if there are any warnings tho.

                                I noticed I'm not the only one having the WoW bug with 8.42 and 7.11 drivers, but I guess this will be fixed with next release (hope so ^^)

                                Anyway, I'll installed and configure compiz tonight to see if all the options you told me about are needed or not

                                Comment

                                Working...
                                X