Announcement

Collapse
No announcement yet.

AMD's UVD2-based XvBA Finally Does Something On Linux

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ok so zelda32 got vaapi working with a 4670 card.
    Has anyone else tried their hardware with the newest Cat release and vaapi?

    I can confirm that vaapi works on a mobile HD2600, HD3300, and HD3870 with the latest patched mplayer from gbeauche's web site, dated 13 July 2010, and Cat 10.10, on Squeeze 64-bit and Ubuntu 10.04 64-bit.

    Comment


    • By the way, Gbeauche, when you have time, can you update your svn version of mplayer that is on your web site? Thanks

      I tried to manually patch the latest (as of yesterday) svn mplayer source with vaapi patches from your mplayer version, but most hunks failed.

      Comment


      • Originally posted by DivineGrace View Post
        Ok so zelda32 got vaapi working with a 4670 card.
        Has anyone else tried their hardware with the newest Cat release and vaapi?
        I tried it with cat 10.9 and 10.10. Works on slackware 13.1 32-bit.

        Originally posted by gbeauche View Post
        Upgrade your version of libva. Or, since you seem to have installed from sources to /usr/local/lib, just remove the libva package provided by your distribution.
        well, i use the latest for libva and xvba, i need that export thingy to make it works.

        vainfo wihtout export:
        libva: libva version 0.31.1
        Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
        libva: va_getDriverName() returns -1
        vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit

        vainfo with export :
        libva: libva version 0.31.1
        libva: User requested driver 'fglrx'
        libva: Trying to open /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
        libva: va_openDriver() returns 0
        vainfo: VA API version: 0.31
        vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.7.5
        vainfo: Supported profile and entrypoints
        VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointIDCT
        VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointIDCT
        VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
        VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD

        vainfo with blank value export:
        libva: libva version 0.31.1
        libva: User requested driver ''
        libva: Trying to open /usr/lib/dri/_drv_video.so
        libva: va_openDriver() returns -1
        vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit

        Comment


        • i mean, I tried it with cat 10.9 and 10.10 with libva_0.31.1-1+sds4 and xvba 0.7.5. Works on slackware 13.1 32-bit.

          Comment


          • Originally posted by zelda32 View Post
            i mean, I tried it with cat 10.9 and 10.10 with libva_0.31.1-1+sds4 and xvba 0.7.5. Works on slackware 13.1 32-bit.
            I have some problem with cat 10.10.
            Unknown vaapi error:

            [vo_vaapi] vaCreateContext(): unknown libva error
            FATAL: Cannot initialize video driver.
            Unsupported PixelFormat 61
            Unsupported PixelFormat 61
            The selected video_out device is incompatible with this codec.
            Try appending the scale filter to your filter list,
            e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
            The selected video_out device is incompatible with this codec.
            Try appending the scale filter to your filter list,
            e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.

            And system crash. dmesg:
            http://pastebin.com/0ZNLjHm0

            Comment


            • I have it working fine on a 5770 Mandriva Cooker 64bit
              Code:
              [larry@Tardis-2 Videos]$ vainfo
              libva: libva version 0.31.1-sds1
              libva: User requested driver 'fglrx'
              libva: Trying to open /usr/lib64/va/drivers/fglrx_drv_video.so
              libva: va_openDriver() returns 0
              vainfo: VA API version: 0.31
              vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.7.6.pre2
              vainfo: Supported profile and entrypoints
                    VAProfileMPEG2Simple            : VAEntrypointIDCT
                    VAProfileMPEG2Main              : VAEntrypointIDCT
                    VAProfileH264High               : VAEntrypointVLD
                    VAProfileVC1Advanced            : VAEntrypointVLD
              I use the command mplayer -vo vaapi:dm=1 -va vaapi movie.file

              Code:
              [larry@Tardis-2 Videos]$ mplayer -vo vaapi:dm=1 -va vaapi PlanetEarthBirds.mkv
              MPlayer SVN-1.rc4.0.20100414.2mdv2011.0-4.4.3 (C) 2000-2010 MPlayer Team
              Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory
              Can't init input joystick
              mplayer: could not connect to socket
              mplayer: No such file or directory
              Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.
              
              Playing PlanetEarthBirds.mkv.
              [mkv] Track ID 1: video (V_MPEG4/ISO/AVC), -vid 0
              [mkv] Track ID 2: audio (A_AC3) "Main", -aid 0, -alang eng
              [mkv] Track ID 3: subtitles (S_TEXT/UTF8) "1", -sid 0, -slang eng
              [mkv] Track ID 4: subtitles (S_TEXT/UTF8) "2", -sid 1, -slang fre
              [mkv] Track ID 5: subtitles (S_TEXT/UTF8) "3", -sid 2, -slang spa
              [mkv] Will play video track 1.
              Matroska file format detected.
              VIDEO:  [avc1]  1920x1080  24bpp  23.976 fps    0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
              libva: libva version 0.31.1-sds1
              libva: User requested driver 'fglrx'
              libva: Trying to open /usr/lib64/va/drivers/fglrx_drv_video.so
              libva: va_openDriver() returns 0
              ==========================================================================
              Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
              [VD_FFMPEG] VA API accelerated codec.
              Selected video codec: [ffh264] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264)
              ==========================================================================
              ==========================================================================
              Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
              AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 448.0 kbit/29.17% (ratio: 56000->192000)
              Selected audio codec: [ffac3] afm: ffmpeg (FFmpeg AC-3)
              ==========================================================================
              AO: [pulse] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
              Starting playback...
              Unsupported PixelFormat 61
              [VD_FFMPEG] Trying pixfmt=1.
              Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
              VO: [vaapi] 1920x1080 => 1920x1080 H.264 VA API Acceleration  [zoom]
              [vo_vaapi] Using 1:1 VA surface mapping
              [VD_FFMPEG] XVMC-accelerated MPEG-2.
              A: 112.4 V: 112.4 A-V:  0.000 ct:  0.013   0/  0  1%  2%  0.4% 12 0 
              
              Exiting... (End of file)
              on Kde 4.6x kwin enabled OpenGL accelerated direct rendering enabled, use VSync on ..in the amdccle Wait for vertical refresh off unless application specifies, Catalyst AI off
              Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety,deserve neither Liberty nor Safety.
              Ben Franklin 1755

              Comment


              • Originally posted by zelda32 View Post
                And system crash. dmesg:
                http://pastebin.com/0ZNLjHm0
                If this is positively a bug, how to report it to amd ?

                Comment


                • Originally posted by zelda32 View Post
                  well, i use the latest for libva and xvba, i need that export thingy to make it works.
                  Then this means you are not using the latest libva version, or the right one, or an fglrx installation problem. Please report about the following commands:
                  $ ldd /usr/bin/vainfo
                  $ ldconfig -p|grep libatiadlxx.so

                  Comment


                  • Originally posted by DivineGrace View Post
                    I can confirm that vaapi works on a mobile HD2600, HD3300, and HD3870 with the latest patched mplayer from gbeauche's web site, dated 13 July 2010, and Cat 10.10, on Squeeze 64-bit and Ubuntu 10.04 64-bit.
                    Thanks, I am surprised your HD 3870 works as mine doesn't (the FireGL equivalent actually). Another media player developer reported a similar issue on his 38xx. I get a system crash, even with native XvBA testcases and player. :-/

                    Comment


                    • Originally posted by DivineGrace View Post
                      By the way, Gbeauche, when you have time, can you update your svn version of mplayer that is on your web site? Thanks

                      I tried to manually patch the latest (as of yesterday) svn mplayer source with vaapi patches from your mplayer version, but most hunks failed.
                      I have a version from August but didn't have the time to work further on it. Actually, the plan was to at least add HQ scaling. Advanced deinterlacing and postprocessing (denoise, sharpness, etc.) through VA-API will come later then. Though, those would only work with Intel and NVIDIA HW since ATI has nothing properly exposed, and unlikely to have anything.

                      Comment

                      Working...
                      X