Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ati Catalyst Display Driver 9.6 Install Problem Under Gentoo

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ati Catalyst Display Driver 9.6 Install Problem Under Gentoo

    Hi. I try to install ati catalyst display driver 9.6 from ati's web page. When I try to install it gives error messages and complains about version mismatch:

    /usr/share/ati/fglrx-install.log
    [Message] Kernel Module : Trying to install a precompiled kernel module.
    [Message] Kernel Module : Precompiled kernel module version mismatched.
    [Message] Kernel Module : Found kernel module build environment, generating kernel module now.
    AMD kernel module generator version 2.1
    doing Makefile based build for kernel 2.6.x and higher
    rm -rf *.c *.h *.o *.ko *.GCC* .??* *.symvers
    make -C /lib/modules/2.6.29-gentoo-r5/build SUBDIRS=/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x modules
    make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-2.6.29-gentoo-r5'
    CC [M] /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.o
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c: In function 'KCL_SetPageCache_Array':
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:1230: warning: unused variable 'ret'
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:1229: warning: unused variable 'i'
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c: In function 'KCL_GetEffectiveUid':
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:1451: error: 'struct task_struct' has no member named 'euid'
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c: In function 'KCL_PosixSecurityCapSetIPCLock':
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:1825: error: 'struct task_struct' has no member named 'cap_effective'
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:1829: error: 'struct task_struct' has no member named 'cap_effective'
    make[2]: *** [/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.o] Error 1
    make[1]: *** [_module_/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x] Error 2
    make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.29-gentoo-r5'
    make: *** [kmod_build] Error 2
    build failed with return value 2
    [Error] Kernel Module : Failed to compile kernel module - please consult readme.
    uname -r
    2.6.29-gentoo-r5
    My xorg.conf is like this:

    /etc/X11/xorg.conf
    Section "ServerLayout"
    Identifier "X.org Configured"
    Screen 0 "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
    InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
    InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    EndSection

    Section "Files"
    ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
    FontPath "/usr/share/fonts/misc/"
    FontPath "/usr/share/fonts/TTF/"
    FontPath "/usr/share/fonts/OTF"
    FontPath "/usr/share/fonts/Type1/"
    FontPath "/usr/share/fonts/100dpi/"
    FontPath "/usr/share/fonts/75dpi/"
    EndSection

    Section "Module"
    Load "glx"
    Load "extmod"
    Load "dri"
    Load "xtrap"
    Load "dbe"
    Load "record"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Keyboard0"
    Driver "kbd"
    Option "XKbRules" "xorg"
    Option "XkbModel" "pc105"
    Option "XkbLayout" "tr"
    Option "XkbVariant" "f"
    EndSection


    Section "InputDevice"
    Identifier "Mouse0"
    Driver "mouse"
    Option "Protocol" "auto"
    Option "Device" "/dev/input/mice"
    Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
    EndSection

    Section "Monitor"
    Identifier "Monitor0"
    VendorName "Monitor Vendor"
    ModelName "Monitor Model"
    EndSection

    Section "Monitor"
    Identifier "aticonfig-Monitor[0]-0"
    Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    Option "DPMS" "true"
    EndSection

    Section "Device"

    ### Available Driver options are:-
    ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
    ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
    ### [arg]: arg optional
    #Option "ShadowFB" # [<bool>]
    #Option "DefaultRefresh" # [<bool>]
    #Option "ModeSetClearScreen" # [<bool>]
    Identifier "Card0"
    Driver "vesa"
    VendorName "ATI Technologies Inc"
    BoardName "RV770 [Radeon HD 4850]"
    BusID "PCI:1:0:0"
    EndSection

    Section "Device"
    Identifier "aticonfig-Device[0]-0"
    Driver "fglrx"
    BusID "PCI:1:0:0"
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device "Card0"
    Monitor "Monitor0"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 1
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 4
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 8
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 15
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 16
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 24
    Modes "800x600"
    EndSubSection
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
    Device "aticonfig-Device[0]-0"
    Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 24
    Modes "800x600"
    EndSubSection
    EndSection

  • #2
    And xorg.0.log is like that:

    /var/log/Xorg.0.log

    Xorg.0.log

    fglrxinfo
    X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
    Major opcode of failed request: 158 (GLX)
    Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
    Serial number of failed request: 12
    Current serial number in output stream: 12
    and glxinfo results is same as fglrxinfo. X session starts with fglrx drivers but it is a bit weird. When I move windows they flicker.

    I think the problem is related to installation of fglrx driver. Any help would be appreciated. Thanks.

    Comment


    • #3
      I think 9.6 doesn't work with kernel 2.6.29+.

      In any case, on gentoo it's usually better to install drivers through portage, not manually. The driver version in portage seems to include some patches for 2.6.29+
      Code:
          if kernel_is ge 2 6 29; then
              ewarn "Kernels newer then 2.6.28 are heavily patched and might result in runtime failitures."
              ewarn "Consider them as unsupported by us."
              ewarn "All bug reports are needed to be tested with 2.6.28 kernel"
          fi

      Comment


      • #4
        Thanks for your replies In fact i tried to install ati-drivers-8.552-r2 through portage. But it also give lots of compile errors..

        Should i downgrade kernel like gentoo-sources-2.6.28 or upgrade it like gentoo-sources-2.6.30.

        I was using Linux Mint for a while. And in Mint proprietary ATI drivers works like a charm. But I don't know which kernel version Mint uses.

        Or may be it is a Gentoo related bug. Should i report it as a bug?

        Comment


        • #5
          Originally posted by erdem View Post
          In fact i tried to install ati-drivers-8.552-r2 through portage. But it also give lots of compile errors..
          drivers prior to 9.6 will not work with 2.6.29 either.

          Originally posted by erdem View Post
          Should i downgrade kernel like gentoo-sources-2.6.28 or upgrade it like gentoo-sources-2.6.30.
          it doesn't work with 2.6.29 or later, so you'd need to downgrade to 2.6.28

          Originally posted by erdem View Post
          Or may be it is a Gentoo related bug. Should i report it as a bug?
          right now the proper term is "user error"

          my suggestion is to keyword ati-drivers-9.6 and install them via portage (read the portage handbook about keywording). It *should* work then, even with 2.6.29. If it doesn't (or if it isn't stable), downgrade to kernel 2.6.28.

          Comment


          • #6
            Originally posted by rohcQaH View Post
            my suggestion is to keyword ati-drivers-9.6 and install them via portage (read the portage handbook about keywording). It *should* work then, even with 2.6.29. If it doesn't (or if it isn't stable), downgrade to kernel 2.6.28.
            you mean unmask ati-drivers-9.6 package and install it via portage if i didn't understand wrong. i was already trying to downgrade kernel to version 2.6.28.

            i will give both of solutions a try and write the results here. thanks a lot

            Comment


            • #7
              Ok finally it worked. Instead of downgrading to 2.6.28 series kernel. I unmasked ati-drivers-9.6 and installed them via portage as u mentioned.

              /etc/portage/package.keywords
              x11-drivers/ati-drivers ~x86
              app-admin/eselect-opengl ~x86
              x11-base/xorg-server ~x86
              I also unmasked other packages to install masked ati-drivers package. And the result under 2.6.29 series kernel:

              fglrxinfo
              display: :0.0 screen: 0
              OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
              OpenGL renderer string: ATI Radeon HD 4800 Series
              OpenGL version string: 2.1.8673
              Now it works like a charm! Thanks

              Comment


              • #8
                careful with that package.keywords. This'll keyword/unmask all future versions as well, whether they're stable or not, and those might get installed without you wanting it.

                It's safer to unmask only specific versions, e.g.
                Code:
                ~x11-base/xorg-server-1.6.2
                ~x11-drivers/ati-drivers-9.6
                the ~ at the beginning means "this version and it's revisions", including packages like xorg-server-1.6.2-r2, but not -1.6.3 and later.
                No need to specify the ~x86 either. If no keyword is given, ~arch is assumed.


                but those are details, glad it worked

                Comment


                • #9
                  thanks for explanations. i didn't know about this futures of package keywords

                  i'll act accordingly to ur explanations and change the flags appropriately ...

                  Comment


                  • #10
                    unmasking all ati versions is not a bad thing to do.

                    installing the ati drivers without using portage THAT is a bad thing to do.

                    Comment

                    Working...
                    X