Announcement

Collapse
No announcement yet.

amdxmm.so crashes on Xorg startup on multi-head-configuration

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • amdxmm.so crashes on Xorg startup on multi-head-configuration

    Here first some SW- and HW-Details:

    SW:
    Kubuntu 8.10 Intrepid x64
    Kernel: 2.6.27-9-generic
    FGLRX-Version: 8.56.4
    Catalyst Version: 8.53
    OpenGL-Version: 1.4 (2.1.8304 Release)
    I first installed the version from restricted manager / jockey and then updated the
    actual Catalyst 8.12 driver from the ATI/AMD driver website

    HW:
    Acer Aspire 5024 WLMi
    ATI Mobility Radeon X700 128 MB (PCIE)

    The problem is, when i put an external monitor (e.g. CRT) on the external
    VGA-connector or a TV Screen on the S-Video-Output and start Xorg in
    "Clone-Mode" everything is fine.
    I got some problems with the video-overlay. I play a video in the e.g. vlc-window
    and I set the ''Option ' ' OverlayOnCRTC2" "1 ' ' , but there is no fullscreen overlay.
    But thats another problem I think, also it's related to amdxmm.so

    So the problem occurs when I configure the second monitor or TV-Screen as
    an independent desktop (Dual-Head) with and/or without Xinerama or BigDesktop.

    I tried a all combinations of many Options and there values in xorg.conf.
    I think I can't influence these behaviour by the xorg.conf.

    Remember: Clone mode works!

    When I move "/usr/lib/xorg/modules/amdxmm.so" to another directory or
    deleting it, Xorg starts normal with the Dual-Head-Configuration.

    BUT: When I delete "amdxmm.so" XVideo is not longer active.
    I think it is possibly the interface between XVideo and fglrx???

    My Xorg.0.log:
    Code:
    ...
    (II) fglrx(0): Acceleration enabled
    (II) LoadModule: "amdxmm"
    
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules//amdxmm.so
    (II) Module amdxmm: vendor="X.Org Foundation"
    	compiled for 1.4.99.906, module version = 1.0.0
    	ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
    
    Backtrace:
    0: /usr/bin/X(xf86SigHandler+0x65) [0x480f35]
    1: /lib/libc.so.6 [0x7fa854c04060]
    2: /usr/lib/xorg/modules//amdxmm.so(amdxmmDalHelperGetControllerInfo+0x2b8) [0x7fa8512b6378]
    3: /usr/lib/xorg/modules//amdxmm.so(amdxmmInit+0x254) [0x7fa8512b4de4]
    4: /usr/lib/xorg/modules/drivers//fglrx_drv.so [0x7fa8537a4186]
    5: /usr/lib/xorg/modules/drivers//fglrx_drv.so(atiddxScreenInit+0x6f9) [0x7fa85379c349]
    6: /usr/bin/X(AddScreen+0x1c9) [0x432d89]
    7: /usr/bin/X(InitOutput+0x241) [0x469a61]
    8: /usr/bin/X(main+0x286) [0x433526]
    9: /lib/libc.so.6(__libc_start_main+0xe6) [0x7fa854bef466]
    10: /usr/bin/X [0x432ad9]
    Saw signal 11.  Server aborting.
    (II) Screen 0 shares mem & io resources
    (II) Screen 1 shares mem & io resources
    VG JD.

  • #2
    The problem stays with new Kernel 2.6.27-11-generic and Catalyst 9.1.

    ( but Suspend to RAM / Standby is now working )

    no solutions? for the amdxmm.so dual-screen problem?

    VG JD.

    Comment


    • #3
      still crashing with kernel 2.6.27-11-generic (on Kubuntu 8.10) with new catalyst 9.1.

      still no solution anyone?

      Comment


      • #4
        Try latest kernel?

        Comment


        • #5
          my kernel (2.6.27-11-generic) seems to be the latest available official kernel on kubuntu 8.10.
          or is there anyone newer/better available?

          i expect it's a problem with fglrx and not the kernel? because of my university tests in the last weeks (till thursday), there was no time for backtrace the crash. i'll do that later, but probably without effect, because "amdxmm.so" is amd-closed-source so debugging in there isn't possible? right?

          jd

          Comment


          • #6
            problem with clone mode

            Hi John,

            unfortunately I've no solution for you problem, but maybe you can help me.
            I've similar HW / SW:
            MSI Fuzzy mainborad with ATI X700 GPU
            Ubuntu 8.10

            My aim:
            Use S-Video to connect to TV and watch movies etc.

            My problem:
            After installing latest fglrx driver comes with Catalyst 9.2 my XServer won't starts in low resolution and I cannot activate my TV monitor. I see the TV in Catalyst CC but it is grayed.

            Maybe you can post or mail me your xorg.conf and describe how you got clone mode to work, since this would be sufficient for me.

            thx
            MiNoS

            Comment


            • #7
              my xorg,conf's

              Hello!

              my xorg.conf for TV-output:
              Code:
              Section "ServerLayout"                         
                      Identifier     "LCD TV Layout"         
                      Screen      0  "LCD-Screen[0]-0" 0 0   
                      Screen      1  "S-Video-TV-Screen[0]-1" 1280 0
              EndSection                                            
              
              Section "Files"
              EndSection     
              
              Section "ServerFlags"
                      Option      "Xinerama" "on"
              EndSection                         
              
              Section "Monitor"                                                                        
                      Identifier   "LCD-Monitor[0]-0"                                                  
                      Option      "VendorName" "ACER"                                                  
                      Option      "ModelName" "ASPIRE LCD Monitor"                                     
                      Option      "DPMS" "true"                                                        
              EndSection                                                                               
                                                                                                       
              Section "Monitor"                                                                        
                      Identifier   "S-Video-TV-Monitor[0]-1"                                           
                      Gamma        1.2                                                                 
                      Option      "VendorName" "Autodetected external TV Screen (S-Video)"             
                      Option      "ModelName " "Autodetected S-Video TV-Screen"                        
              EndSection                                                                               
                                                                                                       
              Section "Device"                                                                         
                      Identifier  "LCD Device[0]-0"                                                    
                      Driver      "fglrx"                                                              
                      Option      "EnableMonitor" "lvds,tv"                                            
                      Option      "NoTV" "no"                                                          
                      Option      "TVFormat" "PAL-G"                                                   
                      Option      "TVStandard" "VIDEO" # VIDEO, SCART, YUV                             
                      Option      "TVOverscan" "true"                                                  
                      Option      "VideoOverlay" "off"                                                 
                      Option      "OpenGLOverlay" "on"                                                 
                      Option      "OverlayOnCRTC2" "1"                                                 
                      Option      "TexturedVideo" "on"                                                 
                      BusID       "PCI:1:0:0"                                                          
              EndSection                                                                               
              
              Section "Device"
                      Identifier  "S-Video-TV-Device[0]-1"
                      Driver      "fglrx"
                      Option      "VideoOverlay" "off"
                      Option      "OpenGLOverlay" "on"
                      Option      "TexturedVideo" "on"
                      BusID       "PCI:1:0:0"
                      Screen      1
              EndSection
              
              Section "Screen"
                      Identifier "LCD-Screen[0]-0"
                      Device     "LCD-Device[0]-0"
                      Monitor    "LCD-Monitor[0]-0"
                      DefaultDepth     24
                      SubSection "Display"
                              Viewport   0 0
                              Depth     24
                              Modes    "1280x800"
                      EndSubSection
              EndSection
              
              Section "Screen"
                      Identifier "S-Video-TV-Screen[0]-1"
                      Device     "S-Video-TV-Device[0]-1"
                      Monitor    "S-Video-TV-Monitor[0]-1"
                      DefaultDepth     24
                      SubSection "Display"
                              Viewport   0 0
                              Depth     24
                              Modes    "1024x768"
                      EndSubSection
              EndSection
              
              Section "DRI"
                      Mode         0666
              EndSection
              my xorg.conf for CRT/Projector/VGA-Out output:
              Code:
              Section "ServerLayout"                          
                      Identifier     "LCD CRT Layout"         
                      Screen      0  "LCD-Screen[0]-0" 0 0    
                      Screen      1  "CRT-Screen[0]-1" 1280 0 
              EndSection                                      
              
              Section "Files"
              EndSection     
              
              Section "Module"
              EndSection      
              
              Section "ServerFlags"
                      Option      "Xinerama" "on"
                      Option      "AIGLX" "on"   
              EndSection                         
              
              Section "Monitor"
                      Identifier   "LCD-Monitor[0]-0"
                      Option      "VendorName" "ACER"
                      Option      "ModelName" "ASPIRE LCD Monitor"
                      Option      "DPMS" "true"                   
              EndSection                                          
              
              Section "Monitor"
                      Identifier   "CRT-Monitor[0]-1"
                      DisplaySize  360        270    
                      HorizSync    30.0 - 96.0       
                      VertRefresh  50.0 - 180.0      
                      Option      "VendorName" "external CRT or Beamer"
                      Option      "ModelName" "CRT or Beamer Model"    
                      Option      "DPMS" "true"                        
              EndSection                                               
              
              Section "Device"
                      Identifier  "LCD-Device[0]-0"
                      Driver      "fglrx"          
                      Option      "EnableMonitor" "lvds,crt1"
                      Option      "OpenGLOverlay" "on"       
                      Option      "OverlayOnCRTC2" "1"       
                      Option      "TexturedVideo" "on"       
                      BusID       "PCI:1:0:0"                
                      Screen      0                          
              EndSection                                     
              
              Section "Device"
                      Identifier  "CRT-Device[0]-1"
                      Driver      "fglrx"          
                      Option      "OpenGLOverlay" "on"
                      Option      "TexturedVideo" "on"
                      BusID       "PCI:1:0:0"
                      Screen      1
              EndSection
              
              Section "Screen"
                      Identifier "LCD-Screen[0]-0"
                      Device     "LCD-Device[0]-0"
                      Monitor    "LCD-Monitor[0]-0"
                      DefaultDepth     24
                      SubSection "Display"
                              Viewport   0 0
                              Depth     24
                              Modes    "1280x800"
                      EndSubSection
              EndSection
              
              Section "Screen"
                      Identifier "CRT-Screen[0]-1"
                      Device     "CRT-Device[0]-1"
                      Monitor    "CRT-Monitor[0]-1"
                      DefaultDepth     24
                      SubSection "Display"
                              Viewport   0 0
                              Depth     24
                              Modes    "1024x768"
                      EndSubSection
              EndSection
              
              Section "DRI"
                      Mode         0666
              EndSection
              
              Section "Extensions"
                      Option      "Composite" "Disable"
              EndSection
              jd.
              Last edited by JohnDoe; 03-16-2009, 06:17 AM.

              Comment


              • #8
                problems with fglrx

                hi jd,

                thanks for your configs. I tried them but my xserver still starting in low res mode and after the 2nd reboot there is no more s-video output. I decided to wait till ubuntu 9.04 with the new xserver, since I've not much time atm to play around with different config.

                but many thanks for your help

                regards

                MiNos

                Comment


                • #9
                  Hi guys,

                  I also have problems with amdxmm.so using catalyst 9.2 and 9.3, on Ubuntu 8.10, 2.6.27-14, on an Acer Ferrari 4005 (also mine's a mobility radeon X700).

                  I get the same error message as yours (X locks up), without a dual head config...

                  It works fine with catalyst 9.1.

                  Comment

                  Working...
                  X