Announcement

Collapse
No announcement yet.

black screen on startup 8.11 drivers

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • black screen on startup 8.11 drivers

    I am using Kubuntu 8.10 64-bit, a new install, and was following these instructions on installing the 8.11 ATI driver:
    http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubu...allation_Guide

    All seemed to go well, and then upon restarting, I received a black login screen. This is the contents of my /var/log/Xorg.0.log file. Please help.

    X.Org X Server 1.5.2
    Release Date: 10 October 2008
    X Protocol Version 11, Revision 0
    Build Operating System: Linux 2.6.24-16-server x86_64 Ubuntu
    Current Operating System: Linux aeleneski-laptop 2.6.27-7-generic #1 SMP Tue Nov 4 19:33:06 UTC 2008 x86_64
    Build Date: 24 October 2008 09:06:49AM
    xorg-server 2:1.5.2-2ubuntu3 (buildd@crested.buildd)
    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
    Module Loader present
    Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Nov 17 20:36:29 2008
    (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
    (==) ServerLayout "aticonfig Layout"
    (**) |-->Screen "Default Screen" (0)
    (**) | |-->Monitor "Configured Monitor"
    (**) | |-->Device "Configured Video Device"
    (==) Automatically adding devices
    (==) Automatically enabling devices
    (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
    Entry deleted from font path.
    (==) FontPath set to:
    /usr/share/fonts/X11/misc,
    /usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
    /usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
    /usr/share/fonts/X11/Type1,
    /usr/share/fonts/X11/100dpi,
    /usr/share/fonts/X11/75dpi,
    /var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType
    (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
    (II) Cannot locate a core pointer device.
    (II) Cannot locate a core keyboard device.
    (II) The server relies on HAL to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure HAL or disable AllowEmptyInput.
    (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
    (II) Loader magic: 0x7b7320
    (II) Module ABI versions:
    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
    X.Org Video Driver: 4.1
    X.Org XInput driver : 2.1
    X.Org Server Extension : 1.1
    X.Org Font Renderer : 0.6
    (II) Loader running on linux
    (++) using VT number 7

    (--) PCI:*(0@1:5:0) ATI Technologies Inc RS780M/RS780MN [Radeon HD 3200 Graphics] rev 0, Mem @ 0xc0000000/268435456, 0xd2400000/65536, 0xd2300000/1048576, I/O @ 0x00007000/256
    (II) System resource ranges:
    [0] -1 0 0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
    [1] -1 0 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
    [2] -1 0 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
    [3] -1 0 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
    [4] -1 0 0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
    [5] -1 0 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
    [6] -1 0 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
    [7] -1 0 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
    [8] -1 0 0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
    [9] -1 0 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
    [10] -1 0 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
    [11] -1 0 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
    [12] -1 0 0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
    [13] -1 0 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
    [14] -1 0 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
    [15] -1 0 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
    [16] -1 0 0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
    [17] -1 0 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
    [18] -1 0 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
    [19] -1 0 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
    [20] -1 0 0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
    [21] -1 0 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
    [22] -1 0 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
    [23] -1 0 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
    [24] -1 0 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
    [25] -1 0 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
    [26] -1 0 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
    [27] -1 0 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
    [28] -1 0 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
    [29] -1 0 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
    [30] -1 0 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
    [31] -1 0 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
    [32] -1 0 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
    [33] -1 0 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
    [34] -1 0 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
    [35] -1 0 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
    (II) "extmod" will be loaded by default.
    (II) "dbe" will be loaded by default.
    (II) "glx" will be loaded by default.
    (II) "freetype" will be loaded by default.
    (II) "record" will be loaded by default.
    (II) "dri" will be loaded by default.
    (II) LoadModule: "extmod"

    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libextmod.so
    (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.5.2, module version = 1.0.0
    Module class: X.Org Server Extension
    ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
    (II) Loading extension SHAPE
    (II) Loading extension MIT-SUNDRY-NONSTANDARD
    (II) Loading extension BIG-REQUESTS
    (II) Loading extension SYNC
    (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
    (II) Loading extension XC-MISC
    (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
    (II) Loading extension XFree86-Misc
    (II) Loading extension XFree86-DGA
    (II) Loading extension DPMS
    (II) Loading extension TOG-CUP
    (II) Loading extension Extended-Visual-Information
    (II) Loading extension XVideo
    (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
    (II) Loading extension X-Resource
    (II) LoadModule: "dbe"

    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libdbe.so
    (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.5.2, module version = 1.0.0
    Module class: X.Org Server Extension
    ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
    (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
    (II) LoadModule: "glx"

    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libglx.so
    (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.5.2, module version = 1.0.0
    ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
    (==) AIGLX enabled
    (==) Exporting typical set of GLX visuals
    (II) Loading extension GLX
    (II) LoadModule: "freetype"

    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules//fonts/libfreetype.so
    (II) Module freetype: vendor="X.Org Foundation & the After X-TT Project"
    compiled for 1.5.2, module version = 2.1.0
    Module class: X.Org Font Renderer
    ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.6
    (II) Loading font FreeType
    (II) LoadModule: "record"

    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//librecord.so
    (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.5.2, module version = 1.13.0
    Module class: X.Org Server Extension
    ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
    (II) Loading extension RECORD
    (II) LoadModule: "dri"

    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libdri.so
    (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 7.1.0, module version = 1.0.0
    ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
    (EE) module ABI major version (0) doesn't match the server's version (1)
    (II) UnloadModule: "dri"
    (II) Unloading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libdri.so
    (EE) Failed to load module "dri" (module requirement mismatch, 0)
    (II) LoadModule: "fglrx"

    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//fglrx_drv.so
    dlopen: /usr/lib/xorg/modules/drivers//fglrx_drv.so: undefined symbol: miZeroLineScreenIndex
    (EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules/drivers//fglrx_drv.so
    (II) UnloadModule: "fglrx"
    (EE) Failed to load module "fglrx" (loader failed, 7)
    (EE) No drivers available.

    Fatal server error:
    no screens found

  • #2
    I see 2 problems and a possible fix:

    Code:
    (EE) module ABI major version (0) doesn't match the server's version (1)
    Code:
    dlopen: /usr/lib/xorg/modules/drivers//fglrx_drv.so: undefined symbol: miZeroLineScreenIndex
    this means it is not detecting your X server version correctly, and is building for an older version.


    from wiki page you cited:
    Code:
    Please note that for the current version 8.11 of the catalyst drivers, this method of installing with deb packages is broken in intrepid. Use the automated installation method instead.*

    Comment


    • #3
      The current build script included will not work with 8-11. You can try (not yet verified):

      http://kanotix.com/files/install-fglrx-debian.sh

      I fixed it, but did not try with U yet. Best look if it selects the intrepid target.
      Last edited by Kano; 11-18-2008, 03:34 AM.

      Comment


      • #4
        I tried this script, but I get errors. What could be wrong? Here is the top of the log, it is too long to post the entire thing.


        Error: No KANOTIX found. Do not ask for support!
        update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic
        Getting source for kernel version: 2.6.27-7-generic
        Kernel headers available in /usr/src/linux
        Creating symlink...
        Couldn't create the /usr/src/linux symlink!
        apt-get-y install build-essential

        Done!
        Creating directory fglrx-install
        Verifying archive integrity... All good.
        Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.552............................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. ....................
        patching file packages/Ubuntu/dists/hardy/replacements/Makefile
        patching file packages/Ubuntu/dists/intrepid/replacements/Makefile
        patching file packages/Ubuntu/dists/intrepid/rules
        ==================================================
         ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager 
        ==================================================
        Generating package: Ubuntu/intrepid
        Package build failed!
        Package build utility output:
        dpkg-buildpackage: set CFLAGS to default value: -g -O2
        dpkg-buildpackage: set CPPFLAGS to default value:
        dpkg-buildpackage: set LDFLAGS to default value: -Wl,-Bsymbolic-functions
        dpkg-buildpackage: set FFLAGS to default value: -g -O2
        dpkg-buildpackage: set CXXFLAGS to default value: -g -O2
        dpkg-buildpackage: source package fglrx-installer
        dpkg-buildpackage: source version 2:8.552-0ubuntu1
        dpkg-buildpackage: source changed by ATI Technologies Inc. <http://ati.amd.com/support/driver.html>
        debian/rules build
        dpkg-buildpackage: host architecture amd64
        test -x debian/rules
        mkdir -p "."

        Comment


        • #5
          I too get a blank screen. But quite different xorg log.
          http://en.pastebin.ca/1273825

          Comment


          • #6
            Well, building debs doesn't work for me, but :
            Code:
            sudo ./ati-driver-installer-8-11-x86.x86_64.run --install
            works fine, although it's not the cleanest method around.

            Comment

            Working...
            X