Announcement

Collapse
No announcement yet.

AMD Catalyst 8.11 Linux Driver Released

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • AMD Catalyst 8.11 Linux Driver Released

    Phoronix: AMD Catalyst 8.11 Linux Driver Released

    In addition to announcing the Shanghai Quad-Core Opterons today, AMD has also released an updated Linux graphics driver. The AMD Catalyst 8.11 binary driver though doesn't have many Linux changes worth speaking about...

    http://www.phoronix.com/vr.php?view=Njg0OQ

  • #2
    Xorg 7.4 / Kernel 2.6.27 works.

    Comment


    • #3
      AMD also has yet to mention any X Server 1.5 support
      Uhm, they do. From the RSS feed:
      Driver version: 8.552 NEW FEATURES: (1) RHEL 4.7 support. (2) Display scaling to HDTV timings/resolutions. (3) Control Center option to display an ATI CrossFireX logo when ATI CrossFireX is enabled. (4) Xorg 7.4 (Xserver 1.5) support ISSUES RESOLVED: (1) Automatic power state changes when unplugging or plugging AC power. (2) Segmentation fault in amdcccle when launched as root under SuSE 11. (3) Corruption when playing videos using XvMC with mplayer. (4) X startup failure in dual-head mode with only one monitor connected. KNOWN ISSUE: (1) Installing the driver on Ubuntu systems using the community-supported Ubuntu packaging mechanism leads to a failure to load the kernel module resulting in 3D acceleration being disabled. Please install this driver release using the interactive installer instead.

      Comment


      • #4
        The file on the Ati web-site seems to be corrupted.
        It has a size of 15 Mb instead of 75.. Something is wrong there.

        Tried both links:
        http://www2.ati.com/drivers/linux/at...x86.x86_64.run
        https://a248.e.akamai.net/f/674/9206...x86.x86_64.run

        Comment


        • #5
          When did this driver become so huge in size?

          Comment


          • #6
            I tried this driver after many months of using xf86-video-ati and X freezes during startup.

            This is Xorg.log with unnecessary parts removed (the significant portions are in bold):
            Code:
            X.Org X Server 1.5.3
            Release Date: 5 November 2008
            X Protocol Version 11, Revision 0
            Build Operating System: Linux 2.6.27.4 i686 
            Current Operating System: Linux ultrabeeper 2.6.27.4 #1 SMP Tue Nov 4 18:06:46 EST 2008 i686
            Build Date: 10 November 2008  04:44:07PM
            .
            .
            .
            (II) Module ABI versions:
            	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
            	X.Org Video Driver: 4.1
            	X.Org XInput driver : 2.1
            	X.Org Server Extension : 1.1
            	X.Org Font Renderer : 0.6
            (II) Loader running on linux
            (--) using VT number 7
            
            (--) PCI:*(0@6:0:0) unknown vendor (0x1002) unknown chipset (0x7280) rev 154, Mem @ 0xd0000000/0, 0xfebe0000/0, I/O @ 0x0000e000/0, BIOS @ 0x????????/131072
            (--) PCI: (0@6:0:1) unknown vendor (0x1002) unknown chipset (0x72a0) rev 154, Mem @ 0xfebf0000/0
            (II) System resource ranges:
            	[0] -1	0	0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
            	[1] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
            	[2] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
            	[3] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
            	[4] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
            	[5] -1	0	0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
            (II) "extmod" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
            (II) "dbe" will be loaded by default.
            (II) "glx" will be loaded by default.
            (II) "freetype" will be loaded by default.
            (II) "dri" will be loaded by default.
            .
            .
            .
            (II) LoadModule: "fglrx"
            
            (II) Loading /usr/X11/lib/xorg/modules/drivers//fglrx_drv.so
            (II) Module fglrx: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
            	compiled for 1.4.99.906, module version = 8.55.2
            	Module class: X.Org Video Driver
            (II) Primary Device is: PCI 06@00:00:0
            (WW) Falling back to old probe method for fglrx
            (II) ATI Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.55.2
            (II) ATI Proprietary Linux Driver Release Identifier: UNSUPPORTED-8.552                    
            (II) ATI Proprietary Linux Driver Build Date: Oct 28 2008 21:22:33
            (WW) This ATI Proprietary Linux Driver does not guarantee support of video driver ABI higher than 2.0
            (WW) Video driver ABI version of the X server is 4.1
            (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@6:0:1) found
            (--) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x7280) found
            (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@6:0:1) found
            (II) AMD Video driver is running on a device belonging to a group targeted for this release
            (II) AMD Video driver is signed
            (II) resource ranges after xf86ClaimFixedResources() call:
            	[0] -1	0	0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
            	[1] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
            	[2] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
            	[3] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
            	[4] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
            	[5] -1	0	0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
            (II) fglrx(0): pEnt->device->identifier=0x9ed3fc8
            (II) resource ranges after probing:
            	[0] -1	0	0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
            	[1] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
            	[2] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
            	[3] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
            	[4] 0	0	0x000a0000 - 0x000affff (0x10000) MS[B]
            	[5] 0	0	0x000b0000 - 0x000b7fff (0x8000) MS[B]
            	[6] 0	0	0x000b8000 - 0x000bffff (0x8000) MS[B]
            	[7] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
            	[8] -1	0	0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
            	[9] 0	0	0x000003b0 - 0x000003bb (0xc) IS[B]
            	[10] 0	0	0x000003c0 - 0x000003df (0x20) IS[B]
            (II) Setting vga for screen 0.
            (II) fglrx(0): === [atiddxPreInit] === begin
            (II) Loading sub module "vgahw"
            (II) LoadModule: "vgahw"
            
            (II) Loading /usr/X11/lib/xorg/modules//libvgahw.so
            (II) Module vgahw: vendor="X.Org Foundation"
            	compiled for 1.5.3, module version = 0.1.0
            	ABI class: X.Org Video Driver, version 4.1
            (II) fglrx(0): PCI bus 6 card 0 func 0
            (**) fglrx(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
            (II) fglrx(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
            (==) fglrx(0): Default visual is TrueColor
            (**) fglrx(0): Option "DPMS" "true"
            (II) fglrx(0): Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb
            (II) fglrx(0): 10BitPixelFormat disabled by default
            (==) fglrx(0): RGB weight 888
            (II) fglrx(0): Using 8 bits per RGB (8 bit DAC)
            (==) fglrx(0): Gamma Correction for I is 0x06419064
            (==) fglrx(0): Gamma Correction for II is 0x06419064
            (==) fglrx(0): Buffer Tiling is ON
            (--) fglrx(0): Chipset: "Radeon X1950 Series" (Chipset = 0x7280)
            (--) fglrx(0): (PciSubVendor = 0x174b, PciSubDevice = 0xe190)
            (--) fglrx(0): board vendor info: third party graphics adapter - NOT original ATI
            (--) fglrx(0): Linear framebuffer (phys) at 0xd0000000
            (--) fglrx(0): MMIO registers at 0xfebe0000
            (--) fglrx(0): I/O port at 0x0000e000
            (==) fglrx(0): ROM-BIOS at 0x000c0000
            (II) Loading sub module "int10"
            (II) LoadModule: "int10"
            
            (II) Loading /usr/X11/lib/xorg/modules//libint10.so
            (II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
            	compiled for 1.5.3, module version = 1.0.0
            	ABI class: X.Org Video Driver, version 4.1
            (II) fglrx(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
            (II) Loading sub module "vbe"
            (II) LoadModule: "vbe"
            
            (II) Loading /usr/X11/lib/xorg/modules//libvbe.so
            (II) Module vbe: vendor="X.Org Foundation"
            	compiled for 1.5.3, module version = 1.1.0
            	ABI class: X.Org Video Driver, version 4.1
            (EE) fglrx(0): vm86() syscall generated signal 11.
            (II) fglrx(0): EAX=0x0000004f, EBX=0x00000000, ECX=0x00000000, EDX=0x00000000
            (II) fglrx(0): ESP=0x00001000, EBP=0x00000000, ESI=0x00000000, EDI=0x00002000
            (II) fglrx(0): CS=0x0000, SS=0x0100, DS=0x0040, ES=0x0000, FS=0x0000, GS=0x0000
            (II) fglrx(0): EIP=0x00000600, EFLAGS=0x00033202
            (II) fglrx(0): code at 0x00000600:
             f4 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
             00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
            (II) fglrx(0): VESA BIOS detected
            (II) fglrx(0): VESA VBE Version 3.0
            (II) fglrx(0): VESA VBE Total Mem: 16384 kB
            (II) fglrx(0): VESA VBE OEM: ATI ATOMBIOS
            (II) fglrx(0): VESA VBE OEM Software Rev: 9.13
            (II) fglrx(0): VESA VBE OEM Vendor: (C) 1988-2005, ATI Technologies Inc. 
            (II) fglrx(0): VESA VBE OEM Product: RV570
            (II) fglrx(0): VESA VBE OEM Product Rev: 01.00
            (EE) fglrx(0): vm86() syscall generated signal 11.
            (II) fglrx(0): EAX=0x0000004f, EBX=0x00004144, ECX=0x00000000, EDX=0x00000000
            (II) fglrx(0): ESP=0x00001000, EBP=0x00000000, ESI=0x00000000, EDI=0x00002000
            (II) fglrx(0): CS=0x0000, SS=0x0100, DS=0x0040, ES=0x0000, FS=0x0000, GS=0x0000
            (II) fglrx(0): EIP=0x00000600, EFLAGS=0x00033202
            (II) fglrx(0): code at 0x00000600:
             f4 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
             00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
            (II) fglrx(0): ATI Video BIOS revision 9 or later detected
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
            drmOpenByBusid: Searching for BusID PCI:6:0:0
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card1
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card2
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card3
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card4
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card5
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card6
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card7
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card8
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card9
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card10
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card11
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card12
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card13
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card14
            drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
            (WW) fglrx(0): Failed to open DRM connection
            After this, the system freezes with a blank screen (magic sysrq still works). On my first try, it froze right after loading libvbe and "(EE) fglrx(0): vm86() syscall generated signal 11." was the last entry in the log.

            The driver installs fine and the module loads without error, but I didn't investigate further, because I'm sticking with the open source driver anyway.

            EDIT: this is on a PCI-E x1950pro.
            Last edited by Xipeos; 11-13-2008, 02:56 PM.

            Comment


            • #7
              corrupted

              i'm getting a corrupted file, too. anyone have a proper file?

              markybob@aegis:~$ bash ati-driver-installer-8-11-x86.x86_64.run --extract
              Created directory fglrx-install.xDNmMA
              Verifying archive integrity...Error in MD5 checksums: a5cd623e57a0891b987c9afbfadf9729 is different from 0df5bbf67db02c55445393b05efc10b5

              Comment


              • #8
                Originally posted by markybob View Post
                i'm getting a corrupted file, too. anyone have a proper file?

                markybob@aegis:~$ bash ati-driver-installer-8-11-x86.x86_64.run --extract
                Created directory fglrx-install.xDNmMA
                Verifying archive integrity...Error in MD5 checksums: a5cd623e57a0891b987c9afbfadf9729 is different from 0df5bbf67db02c55445393b05efc10b5
                Try
                http://www2.ati.com/drivers/linux/64bit/ati-driver-installer-8-11-x86.x86_64.run

                Comment


                • #9
                  Finally works for me, thanks.

                  Comment


                  • #10
                    Thanks for the working link.. was getting the same corrupted file.

                    Comment

                    Working...
                    X